Czy dieta ma wpływ na choroby neurologiczne?

Prawidłowe funkcjonowanie układu nerowego zależy od zaopatrzenia go w odpowiednie składniki odżywcze.
Mózg nie posiada zdolności magazynowania niezbędnych dla niego składników i wymaga stałej dostawy węglowodanów, białek, tłuszczu i witamin A,C,E oraz wszystkich witamin z grupy B. Dlatego poza przyjmowanymi lekami w chorobach neurologicznych warto zwrócić uwagę na to co jemy.
Szczególne znaczenie dla mózgu mają witaminy z grupy B. Głównie B1,B3, B6, B12, cholina i inozytol. Inozytol wraz z cholina wchodzi w skład lecytyny, która odżywia komórki nerwowe i wpływa korzystnie na procesy mózgowe, zwłaszcza na pamięć. Zatem warto spożywać orzechy, jaja, ryby i produkty mleczne bogate właśnie w witaminy z grupy B.
Bardzo duże znaczenie dla działania całego układu nerwowego i pracy mózgu mają biopierwiastki. Przede wszystkim żelazo, selen, cynk, jod,wapń, magnez i sód.
W wielu schorzeniach neurologicznych odpowiedna dieta staje się niezbędnym elementem terapeutycznym. Najbardziej znanym przykładem leczenia dietetycznego z udowodnioną skutecznością jest dieta z wysoką zawartością tłuszczu, przy niskiej zawartości węglowodanów nazywana dietą ketogeniczną, stosowana u pacjentów z padaczką lekooporną.
Piśmiennictwo
- Tagi:
- dieta,
- choroby neurologiczne