Co mają wspólnego spożywane pokarmy z bólem głowy?

Fot. panthermedia
Ból głowy
Każdy z nas doświadczył w sowim życiu choć raz bólu głowy. Znanych jest kilkanaście rodzajów bólu głowy, których przyczyn powstania jest bardzo wiele (od leków, po chorobę, silny stres czy wrażliwość na zapachy).
Reklama
Najnowsze badania pokazują, iż rodzaj preferowanej przez nas diety ma także wpływ na to czy boli nas głowa. W wielu bowiem przypadkach ból głowy jest „odpowiedzią” na to, iż odżywiamy się niewłaściwie (jemu z byt mało, posiłki są nieregularne, mało wartościowe) a także spożywamy w ciągu dnia zbyt mała ilość płynów.
Większość osób, jest w stanie sama określić, po jakim pokarmie lub napoju występuje u nich ból głowy, np. czerwone wino, ser pleśniowy, papryka, pokarmy smażone. W sytuacji gdy ból głowy będzie powracał po tych pokarmach warto zastąpić je innymi i z nich zrezygnować.
Piśmiennictwo
Adres www źródła:
- http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/food-related-headaches
- http://www.headaches.org/content/headache-sufferers-diet
- http://www.fammed.wisc.edu/sites/default/files/webfm-uploads/documents/outreach/im/handout_ha_elim_diet_patient.pdf
- http://www.headaches.org/pdf/Diet.pdf
Kategorie ICD:
- Choroby układu nerwowego
- Naczyniowy ból głowy niesklasyfikowany gdzie indziej
- Polekowy ból głowy niesklasyfikowany gdzie indziej
- Przewlekły pourazowy ból głowy
Reklama