Zaloguj
Reklama

Wpływ niedoboru magnezu na układ nerwowy

Wpływ niedoboru magnezu na układ nerwowy
Fot. Shutterstock
(4)

Magnez to jeden z najcenniejszych biopierwiastków, który odgrywa w organizmie bardzo istotną rolę - jego zawartość stanowi 0,1 - 0,47% masy ciała (stąd należy on do mikroelementów). Magnez nie tylko bierze udział w procesie fotosyntezy, ale również w ważnych reakcjach enzymatycznych. Jony magnezu znajdują się we wszystkich płynach ustrojowych - to istotny składnik puli kationów, które kluczowe znaczenie odgrywają w przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Niedobór magnezu w organizmie może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi (m.in. kołatanie serca, bezsenność, problemy z koncentracją). 

Reklama

                                       

Przyczyny niedoboru magnezu

Prawidłowe stężenie magnezu we krwi wynosi 0,65 - 1,2 mmol/l. Niedobór magnezu w organizmie to wynik ujemnego bilansu tego pierwiastka w organizmie (straty magnezu są większe niż jego podaż).

Na niedobór pierwiastka w przeważającej większości przypadków, ma wpływ nieprawidłowa oraz uboga w magnez dieta. Taki stan rzeczy bardzo często jest spowodowany przestrzeganiem rygorystycznej diety jak i nieumiejętnych prób odchudzania (do niedoboru magnezu może doprowadzić dieta sprowadzona do kilku stale spożywanych produktów).

Na niski poziom magnezu w organizmie mają również wpływ choroby ogólnoustrojowe (efekt przyjmowania wybranych leków). Do hipomagnezemii przyczyniają się także używki (kofeina, alkohol) - spożywane w nadmiernej ilości.

Wśród chorób, w przebiegu, których bardzo częstym objawem jest niskie stężenie magnezu to m.in.:

  • choroby neurologiczne,
  • alergie pokarmowe,
  • nieswoiste choroby zapalne jelit,
  • nowotwory jamy ustnej, gardła, przełyku.

Do przyczyn prowadzących do hipomagnezemii zalicza się także patologie związane ze zwiększonym wydalaniem magnezu z organizmu (m.in. przewlekłe biegunki, przewlekła choroba nerek, wielomocz).

Ważne! Czynniki redukujące magnez w organizmie to zwłaszcza białka, tłuszcze nasycone, szczawiany (m.in. rabarbar), duże ilości wapnia znajdujące się w produktach mlecznych szczególnie w produktach homogenizowanych.

Ponadto do niedoboru magnezu przyczynia się:

  • niski poziom magnezu w wodzie,
  • spożywanie przetworzonych bądź gotowanych produktów, które w wyniku tych procesów utraciły cenne makroelementy,
  • stosowanie nawozów sztucznych, które powodują ograniczenie ilości magnezu w glebie.

Skutki niedoboru magnezu - wpływ na układ nerwowy

Niedobór magnezu wpływa na funkcjonowanie całego organizmu - począwszy od objawów fizycznych a na psychicznych skończywszy.

Magnez ma bardzo istotny wpływ na układ nerwowy - jest jonem charakteryzującym się działaniem uspokajającym (obniża pobudliwość komórek nerwowych). Poprzez proces porażania zwojów nerwowych układu autonomicznego, wpływa na zwiększenie ich działania hamującego a osłabia ich działanie pobudzające.

Ważne! Magnez to cenny makroelement, który hamuje uwalnianie adrenaliny oraz noradrenaliny - wpływając tym samym dobroczynnie na układ nerwowy. Pełni ważną funkcję w zapobieganiu depresjom.

Ponadto pierwiastek ten wpływa na prawidłową pracę mózgu - jego obniżone stężenie w płynie mózgowo - rdzeniowym obserwuje się m.in. u osób z lekomanią, depresją.

Magnez odpowiada za dostawę energii do tkanek oraz komórek organizmu - szczególnie do wrażliwych na jego niedobór komórek nerwowych mózgu (pełni rolę katalizatora spalania węglowodanów, w tym glukozy).   

Magnez należy do naturalnych inhibitorów neuronowego receptora NMDA, przez co wpływa na aktywację większej ilości połączeń nerwowych w mózgu, podnosi zdolność uczenia się a także polepsza pamięć krótko i długotrwałą.

Ważne! Częste spożywanie przez dzieci produktów bogatych w magnez - skutkuje ich lepszą koncentracją oraz zmniejsza skłonność do agresji. Magnez również ma korzystny wpływ na osoby cierpiące na ADHD.

Objawami niedoboru magnezu mogą być m.in.:

  • skurcze mięśni łydek,
  • bezsenność,
  • drażliwość,
  • drżenie powiek,
  • apatia,
  • problemy z koncentracją.

Niedobór magnezu grozi zwłaszcza:

  • uczniom i osobom intensywnie pracującym umysłowo,
  • pracującym ciężko fizycznie,
  • żyjącym w ciągłym napięciu oraz stresie,
  • kobietom w ciąży i w trakcie menopauzy,
  • osobom na restrykcyjnej diecie.

fot. shutterstock

Magnez należy do pierwiastków, które są słabo przyswajalne - z pokarmów wchłania się go tylko 15 - 40%. Warto, więc zwiększyć jego przyswajalność przez m.in. jedzenie surowych owoców oraz warzyw.

Największe ilości magnezu znajdują się w:

  • orzechach,
  • mąkach z pełnego przemiału,
  • nieoczyszczonym ryżu,
  • kaszach,
  • suszonych owocach,
  • zielonych warzywach,
  • roślinach strączkowych,
  • gorzkiej czekoladzie.

W przypadkach zwiększonego zapotrzebowania na ten pierwiastek wskazane jest uzupełnianie niedoboru suplementami diety.

Ważne! Zarówno niedobór, jak i nadmiar magnezu są niebezpieczne dla organizmu. Przyjmowanie wszelkich preparatów zawierających magnez powinno być poprzedzone konsultacją z lekarzem. 

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • D. Carolyn „Magnez dla zdrowia”, wydawnictwo Vital 2014 rok
    U. Grober, K. Kisters „Magnez - minerał życia”, wydawnictwo MdPh, wyd. 1, Wrocław 2015 rok
    B. Bułhak - Jachymczyk, G. Nowicka, B. Panczenko - Kresowska, red. nauk. M. Jarosz, B. Bułhak - Jachymczyk, „Normy żywienia człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2011 rok
    Mgr. farm. B. Napiórkowska „Magnez właściwości, działanie, zastosowanie w lecznictwie” (www.aptekabatorego.pl)

Adres www źródła:

Kategorie ATC:


Reklama
(4)
Komentarze