Choroba Alzheimera – jak zapobiegać?

Choroba Alzheimera należy do jednej z najczęściej występujących chorób neurodegeneracyjnych. Ze względu na proces starzenia się społeczeństw, staje się coraz poważniejszym problemem. Czy istnieją zalecenia profilaktyczne? W jaki sposób możemy zapobiegać tej chorobie?
Odpowiednia dieta
Sposób odżywiania się jest ważnym składnikiem stylu życia, który może znacząco wpłynąć na proces starzenia się. Szczególną rolę w prewencji chorób otępieńczych odgrywa obecność kwasów omega-3. Wśród nich możemy wyróżnić kwasy pochodzenia zwierzęcego: DHA oraz EPA, których głównym źródłem są ryby. Ponadto w tej samej rodzinie kwasów występuje kwas ALA, który występuje w orzechach włoskich, siemieniu lnianym i soi. Innymi, równie ważnymi składnikami zdrowej diety są: witamina B oraz witaminy antyoksydacyjne. Do warzyw bogatych w antyoksydanty zalicza się: marchew, kalafior, brokuły, brukselkę oraz szpinak. Warto zatem zadbać, aby nasz jadłospis obfitował w warzywa, owoce, ryby, oleje roślinne, orzechy, a także pełnoziarniste pieczywo.
fot. pantherstock
Okresowe badania
W przypadku choroby Alzheimera dużą grupę czynników ryzyka stanowią choroby naczyniowe. Warto zatem wykonywać regularne badania okresowe, które w szczególny sposób pomogą kontrolować występowanie nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, cholesterolu oraz homocysteiny. Wzrost poziomu tej ostatniej spowodowany jest niedoborem kwasu foliowego i przyczynia się zarówno do występowania chorób krążenia, jak i zwiększonego ryzyka choroby Alzheimera.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Wyka J. “Czynniki żywieniowe w zapobieganiu chorobie Alzheimera”,
2. Kaliszan R., Macur K., “Na tropie środków przydatnych w terapii lub profilaktyce choroby Alzheimera.”,
3. “Poradnik dla opiekunów osób dotkniętych choroba Alzheimera”, Wielkopolskie stowarzyszenie alzheimerowskie,