Witam, proszę o porade... Tata ma 59 lat. Po 4 wlewie chemioterapii i 1,5 miesięcznej...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Pomocy! Dyskopatia L5/S1 (+ wynik MR) (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/pomocy-dyskopatia-l5-s1-wynik-mr/watek/1019043/1.html#p1019043https://www.forumneurologiczne.pl/forum/pomocy-dyskopatia-l5-s1-wynik-mr/watek/1019043/1.html Pomocy! Dyskopatia L5/S1 (+ wynik MR) Gość
Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc, sugestie...
Moje kłopoty zaczęły się (od infekcji wirusowej górnych dróg oddechowych, to może ma znaczenie, bo żadnego urazu, błędu ruchowego itd. nie miałam) dwa miesiące temu. Wystąpił u mnie ból odcinka lędźwiowego, ale nie wydało mi się to niczym wielkim - ten ból dało się wytrzymać. Ortopeda zalecił tylko brać Naproksen.
Sytuacja się pogorszyła, gdy po kilku dniach przestałam czuć grzbietową stronę prawej stopy - przy dotyku jakby ciało obce, mrowienie, etc. Szybko do neurologa - lekarka zleciła RTG oraz przepisała Encorton. Wynik RTG kręgosłupa lędźwiowego wskazywał, że jestem całkowicie zdrowa, obraz kręgosłupa idealny. Niestety, objawy w stopie się pogorszyły - wystąpiło lekkie porażenie nerwu strzałkowego, ból zaczął się pojawiać na całej długości nerwu kulszowego, był nie do zniesienia, kłucie, palenie, trudna do wytrzymania przeczulica na stopie. W tym czasie jednak w samym kręgosłupie nie czułam praktycznie wcale bólu.
Brałam Encorton w dawce 15 - 30 - 30 - 20 itd. aż do 5 mg, przez około 2 tygodnie. Po zakończeniu leczenia sytuacja lekko się poprawiła, jednak nie do końca. Obecnie znów boli mnie odcinek lędźwiowy kręgosłupa, do tego dynamicznie "wędrujący" ból wzdłuż nerwu - raz w stopie, za chwilę po zewnętrznej kolana, przez moment ból ustaje, po to by wrócić przy pośladku.
Nie biorę żadnych leków. Zresztą leki przeciwbólowe są nieskuteczne na ten ból, typowo neuropatyczny.
Zrobiłam rezonans magnetyczny, oto jego wynik:
"Obniżenie wysokości i sygnału w sekwencjach T2-zależnych z krążka L5/S1, oraz szerokopodstawna centralno-dwuboczna protruzja krążka, na głębokość 5 mm do światła kanału kręgowego. Powoduje ona zwężenie kanału kręgowego w wym. AP do 8 mm, bez cech ucisku włókien ogona końskiego. Krążek przylega do przedniego obrysu obu korzeni S1 w kanale kręgowym, dyskretnie uciska prawy korzeń S1.
Sygnał ze stożka rdzenia kręgowego prawidłowy."
Czy ktoś mógłby mi pomóc, napisać co oznacza taki wynik?
Czy to coś nieodwracalnego? Dlaczego wciąż czuję te bóle, czy to oznacza że leczenie było nieskuteczne? Czy coś robię nie tak?
Gdybym wiedziała, że ma prawo boleć i to nic dziwnego, ale nic złego się nie dzieje - może byłoby mi łatwiej wytrzymać...
Zaczynam się załamywać Bardzo się boję, bo nawet nie wiem, co dokładnie mi jest, dlaczego mi się to stało, i co dalej... czego oczekiwać....
Z góry gorące dzięki za wsparcie. - Gość
- Leukoarajoza po chemioterapii
- Maciej-sla
Witam mam zdiagnozowane SLA od 2012 roku.NA POCZATKU mój stan się pogorszył...
- Drętwienie palców w lewej stopie przy dotyku
Od jakiegoś czasu mam drętwienie palców przy dotyku w lewej stopie. Jak...
- Covid
Dzień dobry mam pytanie odnośnie szczepienia na covid-19 chodzi mi czy mogę...