Witam szukam rodziców dzieci operowanych w szpitalu dziecięcym w Bydgoszczy u...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Pomocy ! co mi jest !? noga ( wina kregosłupu?) (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/pomocy-co-mi-jest-noga-wina-kregoslupu/watek/765268/1.html#p765268https://www.forumneurologiczne.pl/forum/pomocy-co-mi-jest-noga-wina-kregoslupu/watek/765268/1.html Pomocy ! co mi jest !? noga ( wina kregosłupu?)
Witam, mam pewien problem z kręgosłupem i nogą.
Mój problem zaczął się od zerwania pachwiny podczas gry w piłkę, jako że jest się młodym i głupim to człowiek grał dalej, i biegał. Na następny tydzień po 5 minutach odezwała się pachwina i kręgosłup. Leczyłem pachwinę bo kręgosłup nie bolał, pachwinę wyleczyłem to odezwał się kręgosłup. Ból w odcinku lędźwiowo krzyżowym. Zrobiłem RTG, i dostałem jakieś tabletki, ból nie ustępował, bo 2 tygodniach od bólu kręgosłupa odezwała się noga, dziwny ból w kostce jakby coś mi ściskało nogę w środku w kostce, do tego przy każdym zadarciu stopy w górę odczuwałem prąd idący do dużego palca... prąd ten mogę również wywołać poprzez ucisk w jednym miejscu na podbiciu stopy ... Kręgosłup na dzień dzisiejszy nie boli albo czasem się odezwie w minimalnym stopniu pobolewa.
Został problem z nogą, czuję jakby mi ściskało ścięgna w nodze zaraz po zewnętrznej stronie w okolicy piszczeli i kostki, do tego ten prąd w nodze . Gdy leże ból nogi jest minimalny, prąd do dużego palca pojawia się tylko przy ruchu nogą stopą, jest to bardzo irytujące. Stan na dzisiaj prąd wywoływany przez ruch stopy jest prawie niewyczuwalny, jeśli już się pojawi to mniejszy. Pojawia się ból nad kostką i na goleniu . Do tego przeczulica np skarpetka mnie uciska, teraz mam założoną skarpetkę i czuje ucisk, nawet jak spodnie mi sie ułożą na nodzę to odczuwam to jak ucisk i ból. Dotyczy to tylko golenia.
Ogólnie bolą mnie golenie od mniej więcej połowy podbicia do połowy golenia . Ruch stopą wykonuje w 100 %. Dodatkowo sporadyczne mrowienie palców i pod palcami u nóg, Czasem mrowi mały palec, czasem duży, czasem 3,4 a czasem pod palcami. W nocy nie odczuwam żadnych tych objawów. Chodzę na rehabilitację, rehabilitant mówi iż ma to związek z nerwem strzałkowym i robimy mobilizację i coś z powięziami. Z kręgosłupem nic nie robimy, jedynie co robię to w domu jakieś ćwiczenia na dyskopatię, i basen.
Miałem już robiony rezonans oraz usg dopplerowskie żył . Na usg wszystko ok z żyłami .
O to opis kręgosłupa "
Wyprostowanie lordozy lędźwiowej. Obniżenie wysokości tarczy TH12-L1,, L1-L2, L2-3 - zmiany dehydratacyjno -degenaracyjne. Stożęk rdzebua widoczny na poziomie TH12-L1, bez zmian ogniskowych. Zmianom dyskopatycznym towarzyszy osteofitoza krawędzi trzonów. Artroza w stawach międzykręgowych
Na poziomie L1-L2 Niewielka, tylna wypuklina tarczy międzykręgowej, modelująca dyskretnie przednią ściane worka oponowego, zachyłki boczne i otwory międzykręgowe.
Na poziomie L2-L3 Niewielka, tylna wypuklina tarczy międzykręgowej, modelująca dyskretnie przednią ściane worka oponowego, zachyłki boczne i otwory międzykręgowe.
Na poziomie L3-L4 szeroka, tylna podwięzadłowa wypuklina tarczy międzykręgowej, uciskająca przednią ścianę worka oponowego, przewęża zachyłki boczne kanału oraz dolne części otworów międzykręgowych
Na poziomie L4-L5 szeroka, tylna płaska podwięzadłowa wypuklina tarczy międzykręgowej, uciskająca przednią ścianę worka oponowego, przewęża zachyłki boczne kanału oraz dolne części otworów międzykręgowych, lakteralizująca dalekobocznie prawostronnie
Na poziomie L5-S1 niewielka tylna wypuklina tarczy międzykręgowej, modelująca jedynie przedni depozyt tkanki tłuszczowej przestrzeni nadoponowej kanału, zachyłki boczne i otwory międzykręgowe.
Wnioski : Wyprostowanie lordozy lędźwiowej . Wypuklina tarczy międzykręgowej l1-l2 niewielka tylna, l2-l3 niewielka tylna płaska,l3-l4 szeroka tylna l4-l5 szeroka tylna plaska lateralizująca prawostronnie dalekobocznie, l5-s1 niewielka tylna bez znaczenia klinicznego.
Konsultowane u neurologa jak i neurochirurga (oglądali zdjęcia rezonansu ) obaj powiedzieli to co rehabilitant, że takie zmiany w kręgosłupie, nie możliwe by dawały takie objawy z nogą, do tego uspokoili że takiej tragedii z kręgosłupem nie ma.
Powiedzieli bym zrobił badanie EMG jeszcze na nerwy tylko nie wiem dokładnie jakie to ma być i czego.
Wczoraj minęły 2 miesiące z nogą jak się męczę
Co mi doradzacie? - Gość
- Torbiel grzbietu nosa z penetracją do jamy czaszki
- Proszę o pomoc- Wynik badania RM
Dzień dobry.Bardzo proszę o interpretację.Jestem bardzo zaniepokojony....
- Nietypowy przypadek
Dzień dobry,Piszę do Państwa z nadzieją, że przeczyta tą...
- Leczenie
Mojej mamie pomógł zabieg gamma knife w Warszawie na tyle, iż bierze obecnie...