Witam. Od ponad roku walczę z zaburzeniami równowagi i poczuciem...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: [ Nadcisnienie, Stres] porada od, neurolog, psychiatra, psycholog (5)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html#p31630https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html [ Nadcisnienie, Stres] porada od, neurolog, psychiatra, psycholog
Witam wszystkich a szczególnie co by mogli cos pomóc.
Mam 42 lata. Jestem Inżynierem elektronikiem. Poszukuje czy tez oczekuje fachowej pomocy lekarza o specjalności, neurolog, psychiatra, psycholog, który by prowadził dalsze leczenie lub tez inny kierunek działania i innego specjalisty. Na początku tego roku dowiedziałem się, że mam wysokie ciśnienie. Standardowo poszedłem do lekarza pierwszego kontaktu. Lekarz niestety potwierdził to. Więc skierował na standardowe badania. Mocz, krew, cukier, serce prześwietlenie.
Badania wykazały
WYNIK BADANIA RTG
Serce z przewaga lewej komory, Wydłużona aorta Płuca bez zagęszczeń bez zastoju w krążeniu małym, Przepona wolna.
WYNIK BADANIA CUKIER
Wartość 92
WYNIK BADANIA nerek USG
Nie stwierdzono zmian (mój cytat) nie miałem pod ręką raportu od lekarza to napisałem, co lekarz prowadzący powiedział.
Jeżeli potrzebne bardzo będzie to poszukam.
WYNIK BADANIA MOCZU
GLU negative
BIL negative
KET negative
SG 1.025
BLO negative
ph 5.5
PRO Negative
URO 02 E.U./dL
NIT negative
LEU negative
Lekarz zadecydował na obniżenie ciśnienia
Amlozek (10mg) 1 x dziennie.
Inhibace (2,5mg) 2 x dziennie
Tertensif SR (1,5mg) 1 x dziennie rano.
Kiedy rozpocząłem branie powyższych lekarstw ciśnienie było około 185/120, Przed miesiąc spadło do jakieś 160/105. Aktualnie z rana 6, 7 godzina rano bywa, co 2 lub 3 dzień 135-140 / 78-88 przy tętnie 62-67. Czyli, po co najmniej 2 miesiącach brania leków spadło ciśnienie. Na samym końcu ostania lista pomiarów.
Miedzy czasie z lekarzem doszliśmy do wniosku ze przyczyna nie spadania ciśnienia mimo brania dość mocnych działek lekarstw jest Stres. Wic poszedłem do psychologa i do psychiatry i zapisali mi ASERTIN 50.
Wziąłem na noc 1 raz pół nocy nie przespałem, i zrezygnowałem z tego. Obydwaj lekarze nie budzili we mnie żadnej fachowości, psychiatra młoda panienka prawie nie rozmowna na żadne moje pytanie nie odpowiedział, jeżeli cos to pytała, czułem się jak na przesłuchaniu w policji, zadawała pytania z formularza mimo ze to Mgr. Poszedłem do mojego lekarza z tym co psychiatra zapisał i powiedział ze ta dawka do 2 razy za dużo jak na początek, początek sugerował żeby to odstawić. Więc ja tak to zrobiłem. Po 1 tygodniu załamania psychicznego zaczęło mi się trochę powoli polepszać. Po 2 tygodniach już się troszkę polepszyło. Nadal mnie wszystko obojętnie było, miałem problemy podjęciem prostych decyzji np.: czy kupić kartę usb do komputera za 50 zł, długo się zastanawiałem się czy to taka, czy teraz mi potrzebna, czy będzie działać jak bym chciał, itp. Bywało ze 2 tygodnie nad czymś się zastanawiałem, niekiedy zapomniałem o problemie i się sam rozwiązał. Aktualnie powiedzmy się czuje jakieś 50% co kiedyś. Byle małe niezrozumienie, krzyczę, przeklinam, jestem bardzo wybuchowy, jeżeli ja cos musze cos powtarzać. Kiedyś zdecydowanie spokojniejszy byłem. Mam syna który ma 12 lat i do niego bardzo rzadko mi się zdarza wyskoczyć do niego. On mnie bardzo rozumie, może zemną porozmawiać, z nim się bardziej rozumie nisz żoną, chętnie się bawi, czy tez na basen chodzimy razem. Ja z nim się rozumiem jak z normalnym zdrowym psychicznie dorosłym. Jak ma jakiś problem a którą ja mogę pomóc to zwraca się do mnie, lub do żony. Jest to jedyne dziecko moje, i wcale nie chucham na niego jak to inni na jedynaka. Staram się podchodzić jak normalny ojciec, pochwalić, przytulić, i wymusić zachowania, zrozumienie, przylać ręką tez. On mnie uczy pływać, chodzi do klasy pływackiej od trzech lat i niekiedy jeździ na różne zawody pływackie po kraju z klasą. W szkole ma średnia 4,3, koledzy bardzo go lubią, jest bardzo towarzyski. Razem z kilu lat się świetnie rozumiemy, nawet nie musimy niekiedy używać słów, wystarczy wyraz twarzy, i wiadomo o co chodzi. Niestety w zeszłym roku niego wykryto dysleksje, i niestety ja tez mam. Żona niema. Miałem w szkole zawsze problemy z nauka przedmiotów humanistycznych. Jeżeli to było techniczne przedmioty czy tez wiedza inna techniczna nie miałem większego problemu. Prawo jazdy za pierwszym razem zdałem, przejechałem ponad 120 tys kilometrów bez istotnego wypadku. Nigdy nie nadużywałem alkoholu. Jak wypije 2 lity wódki rocznie to wszystko jak dobrze idzie!!! Nigdy to nie smakowało mi to, już chętniej jakieś słodkie wino lub piwo z sokiem. 3 lata temu miałem ostatni papierosa w ustach. Niewiele paliłem może 2 paczki na tydzień. Jakieś zwykle śmiecie damskie. Od trzech miesięcy w ziołem się za sport, siłownia basen 2 razy w tygodniu. Ostatnio dowiesiłem się od żony, bo chodzi z synalem na zajęcia korekcji dysleksji ze przydałoby się zrobić badania EEG. Wiec zrobiłem i to co napisałem.
Badanie wykonano w czuwaniu. Zapis słabo zróżnicowany przestrzennie z licznymi artefaktami. W odcinkach czytelnych, w okolicach tylnych widoczna jest czynność podstawowa w postaci fal alfa 8-10 c/ s i ampl. do 26 uV a w okolicach przednich niskonapięciowe fale beta do 14c/s. Rz – obecna
Na tym tle w odcinkach czytelnych w śród artefaktów w okolicach skroniowych zwłaszcza ich części środkowej i tylno skroniowej –potylicznej prawej rejestruje się synchroniczne fale ostre o amplitudzie do 62 uV z opozycja faz mogące być jednak artefaktem.
Fs- w odcinkach czytelnych bez wyraźnego wpływu na zapis.
Hw usta, nos - wśród artefaktów uwidacznia jak wyżej fale ostre o amplitudzie d o 84 uV.
ORZECZENIE : Zapis podejrzany o zmiany nieprawidłowe w okolicach skroniowych zwłaszcza ich z części środkowej i tylnoskroniowo–potylicznej prawej w postaci synchronicznych fal ostrych z opozycja faz. Wskazania konsultacja neurologa i badanie kontrolne w ciągu 6 tygodni .Jest do tego oscylogram zapisu jeżeli będzie potrzeba to doślę kopię. Z mojej analizy i mojej świadomości wynika, ze mam nadciśnienie wywołane stresem, a nie, z złego odżywiania czy zbytniej nadwagi (mam 185 cm i jakieś 100kg. Moja ocena sytuacji. Chodząc po lekarzach to wszyscy do sprowadzają się do standartowych procedur w prowadzeniu leczenia. Wizyta recepta proszę przyjść na kontrolę nie którym tak powie. Nawet żaden nie wspomniał ze dieta ma istotny wpływ na ciśnienie. Wiec postanowiłem zasięgnąć opinie większą ilość lekarzy znaleźć tego który poprowadzi leczenie o uzyskania zdecydowanych wyników. Bo w mojej ocenie to głowa jest chora a nie serce bynajmniej mniej.
Ponieważ prowadzę działalność gospodarcza, to problemy, w kontaktach z pracownikami powodują nerwowe zachowania. Bo jak wiadomo część na wyspę pojechała, a ciężko o przyzwoitych pracowników. Z tego powodu dorobiłem się nadciśnienia i załamania psychicznego. W mojej ocenie nie dopatruje się innej przyczyny.
Po za tym nie czuje i nie mam innych schorzeń, bynajmniej się mi tak wydaje.
Poniżej przedstawiłem historie ostatnich pomiarów mierzac elektronicznym urządzeniem
(CIŚNIENIOMIERZ AUTOMATYCZNY OMRON M3)
Od lewej
Skurczowe ciśnienie krwi / rozkurczowe ciśnienie krwi / data pomiaru.
125/72/53 130507R godzina 12:48
132/76/61 120507R godzina 16:16
118/74/62 120507R godzina 12:18
145/81/61 120507R godzina 06:53
141/81/56 110507R godzina 13:14
139/79/58 110507R godzina 05:40
152/90/62 100507R godzina 18:06
142/92/69 100507R godzina 07:17
155/94/59 100507R godzina 15:52
134/81/51 090507R godzina 07:30
133/89/66 080507R godzina 06:30
Posiadam zapis EEG, wiec na zaczynie mogę dosłać mailem.
Warszawa 130507R.
Jeżeli potrzebujesz dodatkowe informacje z chęcią postaram się pomóc.
Email: [email protected]Ostatnia edycja: - https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html#p150402https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html [ Nadcisnienie, Stres] porada od, neurolog, psychiatra, psycholog Gość
Chłopie! Jestem twoją rówieśniczką i jedyne co ci mogę poradzić to: WYLUZUJ!!! PRZESTAŃ CIĄGLE O SOBIE MYŚLEĆ, WYJEDŹ GDZIEŚ NA TROCHĘ, ZNAJDŹ SOBIE JAKĄŚ PASJĘ I NIE MYŚL TYLE O SWOJEJ KONDYCJI. A z tymi psychiatrami i psychologami to nie jest łatwo, żeby znaleźć tego co ci pomoże to musisz najpierw odwiedzić wielu dyletantów.
pozdrawiam i życzę wiele spokoju
bibi
PS. swoim synkiem też się nie martw widać, że masz udane dziecko i powinieneś się z tego cieszyć. Większość z nas jest dyslektykami (u mnie cała rodzina) i nie stanowi to większego obciązenia. Natomiast co do EEG to musisz wiedzieć, że mało kto ze "zdrowych" ludzi ma idealne EEG, U większości z nas występują jakieś odchylenia czy zmiany ale wcale nie generują one choroby.
Tak więc ciesz się tym co masz i nie wmawiaj dziecku choroby.Ostatnia edycja: - https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html#p150403https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html [ Nadcisnienie, Stres] porada od, neurolog, psychiatra, psycholog
Dzięki za sparacie.
No nie mogłem jakość sie zebrać do napisania odrazu.
Przepraszam.
Czy wiez ze jusz wielu ja ty mówisz tuletantów i dyletantek.
odwiedziłem. Małpi Gaj. Byłe u paru.
Normalnie szlag mnie trafia jakie to matoły, albo brak kokurencji bo rasowi fahowcy to za granicą albo nie dla wszystkich. Naprawde to trzeba byc zdrowy conajmniej psychicznie aby moza było cos myslec o leczeniu czego kolwiek. Ostatnia dyletatka neurolog to napisała tak skierowanie do tomografi koputerowej ze:
żaden zakład który takim sprzętem dysponuje nie może ustalić co dokładnie ma być badane, i jeszcze dodatkowo niema jakiś pieczątki żeby było z ubezpieczenia. Inny dyletant psychiatra stwierdził ze właściwie to powinienem do lekarza pierwszego kontaktu pójść bo nadcisnie to nie jego działka.
Od trzech dni nie biore na nadcisnienie nic bo mi sie skoczyło ale kekrze strjkuja a mój lekarz na urlopie.
Dzis w południe miałem 140/85 tetno 76.
To wielki sukces
Cisnie nie zwrasta. Najwiecej miałem wczoraj
152/91/ tetno 57.
Na razy chodze na siłownie i basen i walcze jak lew.
Rece bola póznie nogi i inne narzedzia, ale psycika idzie w gure.
Moj wniosek jest taki .
1-Jak sie sam nie wyleczysz to musisz isc do lekarza
2-Dylektyk dyslektyka rozumie, przykład ty mnie,a ja mojego syna
3 Musisz mieć twarda psyhike aby na cokolwiek sie leczyc.
Jak by ktos sie nacos leczyc to z mojego rozeznaia to w miare tam dbaja o ciebie. Dyrektor kobieta i zagania to tałatjsto do roboty.
Miałem 2 razy zasczyt z jej porady korzystać (nie lekarskiej)
ul. Strusia 4/8, Warszawa (woj.mazowieckie) Telefon: 812 00 43
Panienki siedza przy komuterach i umia sie nimi posługiwac, jak trzeba było coś z kwitem wyjsnic to sama ( z poszanowaniem armata a chyba ze 120kg) i poszła dwa piętra w gure i spowrotem, a nie cibie wysłac.
Inny Swiat. Takich dyrektorów trzeba nam. Moze to nie polka???.
Zeby młodsza z 30 lat była, a to bym sie tam sie leczył, z wszystkiego i zniczego. !!!
Dzieki serdecznie
PozdrawiamOstatnia edycja: - https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html#p435291https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html [ Nadcisnienie, Stres] porada od, neurolog, psychiatra, psycholog
Witam
Chciałabym wiedzieć co oznacza mój wynik badania eeg.
Badanie wykonano w czuwaniu. Zapis prawidłowo zróżnicowany przestrzennie. W okolicach przednich mózgu rejestruje się czynność szybka beta W okolicach ciemieniowo-potylicznych rejestruje się czynność alfa o częstotliwości 10,3 HZ i amplitudzie do 70 uV.
Rz - dobrze wyrażona
We wszystkich odprowadzeniach z przewagą okolic czołowych i czolowo-centralnych oraz niekiedy częściej w lewej półkuli, kilkatkrotnie rejestrują się serie fal theta o czestotliwości 4,8 - 6,6 HZ i amplitudzie tła lub niższej oraz nieliczne fale wolne 3-3,3 HZ i amplitudzie trochę wyzszej od tla.
FS - wywoluje wodzenie rytmow w okolicach potylicznych, nie aktywuje zapisu
Hv - nasila zmiany
Orzeczenie: Zapis o zmianach rozsianych, z przewagą okolic czolowych i czolowo-centralnych oraz niekiedy z przewagą lewej półkuli mózgu. Hv nasila zmiany
Proszę o info co to znaczy - https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html#p1496639https://www.forumneurologiczne.pl/forum/nadcisnienie-stres-porada-od-neurolog-psychiatra-psycholog/watek/31630/1.html [ Nadcisnienie, Stres] porada od, neurolog, psychiatra, psycholog GośćTreść zablokowana przez moderatora
- Gość
- Oczopląs, zaburzenia rownowagi
- TK głowy bez kontrastu. Proszę o oponie wynikow
W lewym tylnym dole czaszkowym przyśrodkowo torbiel pajęczynówki w wymiarach...
- Dziwne uczucie zimna w ciele po ucisku szyi
Hej. W tamtym tygodniu wróciłam ze szpitala z diagnozą niegroźnej...
Forum: Dyskopatia kręgosłupa - Uraz głowy nosa
Witam miałem wypadek na hulajnodze trzy miesiące temu uderzyłem przez dziurę...