Hej. W tamtym tygodniu wróciłam ze szpitala z diagnozą niegroźnej...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Mini udar (?) i torbiel szyszynki (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mini-udar-i-torbiel-szyszynki/watek/1431033/1.html#p1431033https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mini-udar-i-torbiel-szyszynki/watek/1431033/1.html Mini udar (?) i torbiel szyszynki Gość
Zaczelo sie jakos na poczatku marca, zaczelo mi drgac gorne pole widzenia,pojawialo sie duzo mroczkow (czy tam sniegu optycznego) przed oczami, do tego juz od dawna wrazenie jakby mi w czaszce i uszach wzrastalo cisnienie. Czasami mialam takie mroczki ze wzgledu na moja wade wzroku (astygmatyzm i dosyc duza krotkowzrocznosc), ale raz na jakis czas, a od marca mam je codziennie,gdy patrze na niebo lub biale sciany. Pierwsze co zrobilam to poszlam do okulisty, badanie dna oka i cisnienie w oku ok, lekarka kazala isc do neurologa. Poszlam do neurologa, w badaniu neurologicznym bez odchylen, powiedzialam o objawach, a lekarz patrzyl na mnie jak na wariatke. Zrobilam blad, ze powiedzialam, ze choruje tez na nerwice i on oczywiscie wszystko zwalal na nerwice, ale po moim naleganiu wypisal skierowanie na rezonans glowy, eeg i bolerioze. Teraz w czerwcu bylam na MR bez kontrastu i wyszlo mi tak: "W istocie bialej obu platow czolowych obecnosc pojedynczych, drobnych, hiperintensywnych ognisk odpowiadajacych utrwalonym zmianom naczyniopochodnym niedokrwiennym, w obrazach DWI nie uwidoczniono swiezych zmian naczyniopochodnych niedokrwiennych". Druga sprawa to: "Szyszynka mozgowa 10x10x6mm z drobnymi zwyrodnieniami torbielowatymi.". Co to w ogole znaczy? Czy pierwsze zmiany swiadcza o tym, ze mialam mini udar? Czy moga to byc zmiany po urazie? Rok temu mocno uderzylam bokiem glowy o latarnie (no coz, ogladalam sie za siebie i mialam bliskie spotkanie z latarnia, niestety bolesne), nastepnego dnia pojechalam na Izbe przyjec, bo mialam mdlosci przy jedzeniu, ale nie stwierdzono wstrzasnienia mozgu ani pekniecia czaszki. Ale czy takie objawy moglyby wystapic dopiero po takim czasie? No i co z ta szyszynka? Jedyne co wyczytalam, to to, ze torbiele szyszynki operuje sie tylko wtedy, gdy powoduja wodoglowie, a z objawow wyczytalam tylko bole glowy, mdlosci i wymioty. Dodam, ze 6 lat temu lezalam na neurologii z powodu bolu glowy, ktory trwal 6 dni i nie mijal po lekach, do tego sztywnosc karku. Zrobiono mi wtedy MR, TK, EEG, punkcje i wszystko wyszlo prawidlowo, nie mialam zadnych zmian w obrazie MR. Stwierdzono wtedy napieciowe bole glowy i niestabilnosc kregu w kregoslupie szyjnym.
- Gość
- Dziwne uczucie zimna w ciele po ucisku szyiForum: Dyskopatia kręgosłupa
- Wysciolczak anaplatyczny ependynoma
Witam serdecznie mam syna który wzmaga się z wysciolczakiem ependynoma 3 stopnia...
- Interpretacja MR glowy
Z powodu bólu głowy z tyłu wykonany rezonans magnetyczny głowy. W istocie...
- Oczopląs, zaburzenia rownowagi
Witam. Od ponad roku walczę z zaburzeniami równowagi i poczuciem...