Ktoś miał skutki uboczne po podaniu kontrastu? Mam silny ból głowy,...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Interpretacja wyniku rezonansu magnetycznego (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/interpretacja-wyniku-rezonansu-magnetycznego/watek/1345444/1.html#p1345444https://www.forumneurologiczne.pl/forum/interpretacja-wyniku-rezonansu-magnetycznego/watek/1345444/1.html Interpretacja wyniku rezonansu magnetycznego Gość
Dzień dobry,
moja dziewczyna boryka się z problemami z niedosłuchem (od dzieciństwa) oraz posiada problemy ze szczęką (podczas otwierania coś jej trzaska ale lekarze mówią, że nic z tym nie da się zrobić). Do rzeczy: laryngolog zlecił badanie- rezonans magnetyczny głowy bez i z kontrastem.
Opis wyniku tego badania to:
"Dyskretne zmiany zakrętu lewego płata ciemieniowego w postaci zaburzenia architektoniki i zatarcia granicy korowo-podkorowej z nieznacznym podwyższeniem sygnału w sekwencji FLAIR oraz pogrubieniem kory. Nie stwierdzam cech graniczenia dyfuzji ani patologicznego wzmocnienia kontrastowego.
Obraz jest niejednoznaczny: zmiana rozrostowa o wysokim stopniu zróżnicowania? ogniskowa dyplazja korowa (FCD)? inne?
Konieczna wczesniejsza kontrola za ok 6 m-cy.
Nie stwierdzam innych nieprawidłowych ognisk, zaburzeń dyfuzji ani patologicznego wzmocnienia kontrastowego w strukturach mózgu i tylnej jamie czaszki.
Kompleksy nerwów VII i VIII w obrębie kątów mostowo-móżdżkowych i przewodów słuchowych wewnętrznych prawidłowe.
Ślimak i kanały półkoliste po stronie lewej bez zmian w obrazie MR.
Niepewny obraz zakrętu postawnego prawego ślimaka w sekwencji CISS - podejrzenie przetoki?
Wskazane uzupełnienie o CT kości skroniowych i ocena łączna.
Niewielkie zgrubienie błony śluzowej w sitowiu. "
Chcę zapytać co oznacza wynik tego badania i czy mówi o czymś groźnym. Pytam, ponieważ mam do wyboru albo poczekać na wizytę na NFZ albo iść prywatnie. Dodam, że od pewnego czasu posiada ona 1 powiększony węzeł chłonny po stronie ucha z niedosłuchem (to ta strona, po której występuje problem ze szczęką).
Proszę o poradę do jakich lekarzy się udać.
Z góry dziękuje za odpowiedzi. - Gość
- Rezonans z kontrastem
- Duże problemy z pamięcia
Witam.Choruję kilka lat na padaczkę, dwa lata temu przeszłam...
- Wynik rezonansu
Witam. Mam pytanie odnośnie mojego wyniku rezonansu. Co oznaczać może mój...
- Uraz głowy nosa
Witam miałem wypadek na hulajnodze trzy miesiące temu uderzyłem przez dziurę...