Dzień dobry, chciałabym prosić o pomoc. Lekarz dopiero na koniec marca. Mam...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Dwa wyniki rezonansu magnetycznego (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/dwa-wyniki-rezonansu-magnetycznego/watek/1404198/1.html#p1404198https://www.forumneurologiczne.pl/forum/dwa-wyniki-rezonansu-magnetycznego/watek/1404198/1.html Dwa wyniki rezonansu magnetycznego Gość
Witam. Rom temu miałam wypadek. W wyniku uderzenia głowy doszło do urazu tzw. "smagnięcia batem". Lekarz zlecił RM. Wynik: " zmiany zwyrodnieniowe - krawędziowa osteofitoza. Spłycenie fizjologicznej lordozy. Dehydratacja i obniżenie krążków m-kręgowych C4/C5 i C5/C6. Tylna i prawoboczna przepuklina krążka m-kręgowego C5/C6 - ok.6mm - kompresja worka oponowego, rdzenia kręgowego i prawych korzeni nerwowych. Tylna wypuklina krążka m-kręgowego C4/C5 - do 2-3 mm - kompresja worka oponowego. Rdzeń kręgowy o prawidłowym sygnale, bez uchwytnych zmian ogniskowych. Lekarz neurolog skierował mnie na operację, ale wcześniej polecił zrobić drugi - aktualny rezonans. Wynik:" lordoza szyjna zachowana, na poziomie C2/C3 krążek m/kręgowy bez zmian, na poziomie C3/C4 niewielka tylna pjm, spłycenie przedniej przerwy płynowej kanału kręgowego, na poziomie C5/C6 tylno-prawoboczna pjm, zniesienie rezerwy płynowej kanału kręgowego w tej lokalizacji; na poziomie C6/C7 niewielka wypuklina krążka m/kręgowego, spłycenie przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego.
Być może nie rozumiem, ale wydaje mi się, że mój kręgosłup szyjny jest w lepszym stanie niż rok temu? Czy to jest możliwe? Dodam, że nikt nie kierował mnie na rehabilitację, twierdząc, że nie jest to wskazane przy takich zmianach z kręgosłupie - jak po pierwszym rezonansie.
Proszę o odpowiedź - Gość
- Ból kręgosłupa a rezonans
- obrzęk rdzenia
WitamBłagam o pomoc, mam bratanka który uległ w grudniu wypadkowi, uszkodzony...
- Uraz głowy nosa
Witam miałem wypadek na hulajnodze trzy miesiące temu uderzyłem przez dziurę...
- RM głowy
Nie wielki torbiel na móżdżku po zapaleniu ucha po którym...