Witam miałem wypadek na hulajnodze trzy miesiące temu uderzyłem przez dziurę...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Amantix - skutki uboczne (urojenia, pogorszenie mowy i ruchowości) (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/amantix-skutki-uboczne-urojenia-pogorszenie-mowy-i-ruchowosci/watek/1476654/1.html#p1476654https://www.forumneurologiczne.pl/forum/amantix-skutki-uboczne-urojenia-pogorszenie-mowy-i-ruchowosci/watek/1476654/1.html Amantix - skutki uboczne (urojenia, pogorszenie mowy i ruchowości)
Proszę o poradę, moja babcia lat 81 bierze od dłuższego czasu Amantix (nie stwierdzono póki co choroby Parkinsona), około miesiąca temu została zwiększona dawka na 1 tabletkę rano i 1 wieczorem. W weekend w nocy nastąpiła nagłe pogorszenie, zaczęła mieć urojenia (widziała jakichś ludzi, robaki itp.) pogorszyła się też wymowa i ruchowość babci (podczas chodzenia tak jakby drżała). W niedzielę upadła i straciła przytomność, przy tym dostała drgawek jakby padaczkowych, przyjechało pogotowie, zabrali ją na sor ale w nocy wypuścili do domu. Po tej całej akcji spala wiele godzin (na pewno mocno ja tam nafaszerowali), po badaniach (tomograf i usg) nie stwierdzili nic zagrażającego jej życiu. Poprawy jednak żadnej nie było. W poniedziałek zabrałyśmy ją do neurologa (do którego chodzi), pani doktor stwierdziła, że to właśnie po tabletkach Amantix. Zostały zupełnie odstawione, ostatnia tabletka była podana rano w poniedziałek. Wczoraj (wtorek) była lekka poprawa, wyraźniej mówiła i urojenia były słabsze. Dzisiaj natomiast jest dokładnie tak jak było w weekend i w poniedziałek (cała noc nie spała, bo widziała ludzi i robaki, tak samo teraz w dzień). Staramy się podawać jej jak najwięcej płynów (tak zaleciła lekarka). Czy ktoś miał podobną reakcje po tych tabletkach? Ile może potrwać oczyszczanie organizmu po nich?
- Gość
- Uraz głowy nosa
- Interpretacja MR glowy
Z powodu bólu głowy z tyłu wykonany rezonans magnetyczny głowy. W istocie...
- RM głowy
Nie wielki torbiel na móżdżku po zapaleniu ucha po którym...
- Oczopląs, zaburzenia rownowagi
Witam. Od ponad roku walczę z zaburzeniami równowagi i poczuciem...