Zaloguj
Reklama

Dieta w chorobie Alzheimera

Dieta w chorobie Alzheimera
Fot. medforum
(1)
Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera zaliczana jest do chorób ośrodkowego układu nerwowego (OUN) o podłożu neurodegeneracyjnym. Przyczyny tej choroby nie zostały do dziś poznane, choć wymienia się tutaj zarówno czynniki genetyczne (predyspozycja genetyczna) jak i środowiskowe.

Dieta w chorobie Alzheimera - Objawy i przebieg

Jest to schorzenie nieuleczalne, które postępuje wraz z wiekiem. W początkowym okresie życia nie daje ono żadnych objawów. Ujawniają się one około 60go roku życia. U pacjentów występują zaniki pamięci, zaburzenia świadomości oraz problemy psychiczne.

Wykazano, iż na przebieg choroby mają wpływ także m.in. choroby układu krążenia czy kostnego. Z czasem osoby dotknięte choroba Alzheimera są zdolne do samodzielnego i sprawnego funkcjonowania w życiu codziennym (wymagają 24godzinnej opieki). Lekarze od bardzo dawna zwracają szczególną uwagę w przypadku tej choroby na dietę pacjenta.

Zalecana jest bowiem dieta śródziemnomorska. Jakie produkty powinny znajdować się w jadłospisie osoby z chorobą Alzheimera? Jaki produktów najlepiej unikać?

Produkty zalecane w chorobie Alzheimera

Badania naukowe oraz obserwacje lekarskie wskazują, między innymi na prewencyjne działanie diety śródziemnomorskiej w rozwoju choroby Alzheimera. Ponadto osobą na nią cierpiącym także zaleca się tą dietę. Zawiera ona bowiem duże ilości warzyw, owoców, ryby (zwłaszcza morskie: halibut, śledź, makrela, srdynka), jaja, kasza, pieczywo razowe, chude mięso a także tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, olej lniany, olej słonecznikowy).

Niedobory dekozaheksaenowego (DHA) mogą przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Kluczową kwestią jest także spożywanie odpowiedniej ilości kwasy foliowego, który znajduje się m.in. w: brokułach, natce pietruszki, grochu oraz fasoli).

Nie zaleca się spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż mają one ogromny wpływ na wzrost stężenia cholesterolu (LDL oraz całkowitego). Wykazują działanie prozapalne i mogą prowadzić do miażdżycy. Kwasy te obecne są w dużych ilościach w boczku, tłustym mleku, wędlinach, mięsie oraz topionych serkach.

Jeśli nie wiemy jak dobrać dietę dla osoby cierpiącej na chorobą Alzheimera, można skontaktować się ze specjalistą. Warto pamiętać o tym, by była ona urozmaicona. Jako przekąski słodycze można zastąpić orzeszkami czy płatkami kukurydzianymi.  

(1)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze