Jedzenie flawonoidów chroni mężczyzn przed chorobą Parkinsona

Według nowych badań przeprowadzonych przez Harvard University i University of East Anglia, mężczyźni, którzy jedzą pokarmy bogate we flawonoidy, takie jak:
- jagody,
- herbata,
- jabłka,
- czerwone wino,
są znacznie mniej narażeni na rozwój choroby Parkinsona.
Najnowsze badania wykazały, że związki zawarte w tych produktach, mogą ochraniać przed szerokim spektrum chorób, w tym chorobami serca, nadciśnieniem tętniczym, niektórymi nowotworami i demencją.
To najnowsze badanie jest pierwszym badaniem przeprowadzonym wśród ludzi, chciano wykazać, że flawonoidy mogą chronić neurony przed chorobami mózgu, takimi jak choroba Parkinsona. Neuroprotekcyjne efekty mogą dawać subklasy flawonoidów - antocyjany.
Mężczyzni, którzy jedli najwięcej flawonoidów byli o 40 % mniej narażeni na rozwój choroby niż ci, którzy jedli tych związków najmniej.
Wnioski muszą zostać potwierdzone przez duże badania epidemiologiczne i kliniczne.