Jedzenie dużej ilości czerwonego mięsa zwiększa ryzyko udaru mózgu

Fot. Panthermedia
Mózg, układ nerwowy
Rodzaj białka dominującego w naszej diecie ma znaczenie. Badacze odkryli, który rodzaj mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Reklama
Główną rolę odgrywa tutaj rodzaj białka, które jest obecne w naszej diecie. Podwyższone ryzyko występuje przy dominacji czerwonego mięsa, średnie przy dominacji drobiu w naszej diecie, a niskie gdy spożywamy dużo ryb.
Mężczyźni z grupy badanej, którzy jedli więcej niż dwie porcje czerwonego mięsa dziennie - dużą porcję - mieli o 28 procent zwiększone ryzyko udaru mózgu, w porównaniu do mężczyzn, którzy jedli średnio około jednej trzeciej porcji czerwonego mięsa dziennie (mała porcja).
Kobiety, które jadły prawie dwie porcje czerwonego mięsa dziennie miały o 19 procent wyższe ryzyko wystąpienia udaru mózgu niż kobiety, które jadły mniej niż połowę porcji każdego dnia.
Wyniki potwierdzają aktualne zalecenia, aby ograniczyć ilość spożycia czerwonego mięsa, a częściej wybierać w zamian drób oraz ryby.
Mężczyźni z grupy badanej, którzy jedli więcej niż dwie porcje czerwonego mięsa dziennie - dużą porcję - mieli o 28 procent zwiększone ryzyko udaru mózgu, w porównaniu do mężczyzn, którzy jedli średnio około jednej trzeciej porcji czerwonego mięsa dziennie (mała porcja).
Kobiety, które jadły prawie dwie porcje czerwonego mięsa dziennie miały o 19 procent wyższe ryzyko wystąpienia udaru mózgu niż kobiety, które jadły mniej niż połowę porcji każdego dnia.
Wyniki potwierdzają aktualne zalecenia, aby ograniczyć ilość spożycia czerwonego mięsa, a częściej wybierać w zamian drób oraz ryby.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Health News
Kategorie ICD:
Reklama