Jedzenie czerwonego mięsa a ryzyko udaru mózgu

Częste spożywanie czerwonego mięsa wpływa na zwiększone ryzyko udaru mózgu.
Nowe wyniki badania sugerują, iż dieta bogata w czerwone mięso podwyższa ryzyko udaru mózgu, natomiast dieta drobiowa je obniża.
Dr Frank Hu wraz z kolegami zebrał dane z badań śledzących dziesiątki tysięcy kobiet i mężczyzn.
W ciągu ponad 20 lat pracy, prawie 1 400 mężczyzn i ponad 2 600 kobiet miało wylew.
Naukowcy chcieli zbadać jak oddziałują różne rodzaje białek w diecie na ryzyko udaru. Zbadano czerwone mięso, drób, ryby, nabiał i inne źródła białka.
Mężczyźni spożywający podwójne porcje czerwonego mięsa dziennie, mieli podwyższone ryzyko wystąpienie udaru o 28%, natomiast w takiej samej sytuacji u kobiet ryzyko wzrosło o 19%.
Larsson twierdzi, iż wyniki potwierdzają obecne zalecenia, aby ograniczać spożywanie czerwonego mięsa na korzyść drobiu i ryb.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Reuters Health
- Tagi:
- czerwone mięso,
- ryby,
- drób,
- białka,
- udar