Ból/drętwienie lewego jądra z jednoczesnym drętwieniem nóg i...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Wczesny wypis ze szpitala (3)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/wczesny-wypis-ze-szpitala/watek/791690/1.html#p791690https://www.forumneurologiczne.pl/forum/wczesny-wypis-ze-szpitala/watek/791690/1.html Wczesny wypis ze szpitala
Witam,
mój tata w trakcie świąt dostał udaru - po porannej drzemce obudził się z niedowładem prawej strony ciała (mowa, ręka i najmniej noga). Trafił na oddział neurologiczny, gdzie po tomografii stwierdzono wylew do mózgu o średnim zasięgu. Dzisiaj mija 8 dzień pobytu w szpitalu, tata odzyskał częściowo władzę w prawej ręce (może nią ruszać, ale dłoń i chwyt nie pracują poprawnie), z mową nadal są problemy. Nie był jeszcze pionizowany, a lekarz prowadzący chciałby go wypisać na początku przyszłego tygodnia. Dziś ma mieć wykonaną ponowną tomografię w celu sprawdzenia stopnia wchłonięcia się krwi. Dodatkowo skierowanie na rehabilitację tata otrzyma dopiero w momencie wypisu.
Mam do Państwa pytanie czy to prawidłowe postępowanie w tym przypadku? chciałbym zaznaczyć, że po pierwszej dobie w szpitalu lekarz twierdził, że tata będzie musiał spędzić minimum 3 tygodnie w szpitalu, a teraz nagle chcą go wypisywać.
Jak to wygląda z opieką po wypisie? czy przysługuje nam jakaś pomoc pielegniarska bezpłatna? mama pracuje, a ja nie mieszkam w miejscowości rodziców i jestem jedynym dzieckiem.
Proszę o wszelkie przydatne informacje - https://www.forumneurologiczne.pl/forum/wczesny-wypis-ze-szpitala/watek/791690/1.html#p791745https://www.forumneurologiczne.pl/forum/wczesny-wypis-ze-szpitala/watek/791690/1.html Wczesny wypis ze szpitala Gość
To normalna procedura, nikt nie trzyma pacjentów na neurologi na rehabilitację trochę go poćwiczą jak stan się ustabilizuje wypisują do domu. Musicie poprosić lekarza o skierowanie na rehabilitację domową lub w poradni trzeba ojca będzie wozić 2-3 razy w roku przysługuje mu po 10 dni potem płacić trzeba, możecie też poprosić by wypisał wam skierowanie na oddział rehabilitacji najlepiej by ojca od razu przenieśli ale to raczej niemożliwe nawet prywatnie trudno załatwić, możecie poprosić by wypisał skierowanie na turnus rehabilitacyjny po szpitalny dostaje się wtedy 3 a nie 2 tygodnie ale to musicie zaraz wziąć się za załatwianie, a pielęgniarki to raczej w takim przypadku z przychodni wam nie przyjdą bo jest tylko 8 lub 9 punktów kiedy przyjmą m inn odleżyny, karmienie przez sondę, zmiany opatrunku czy kroplówki nikt wam za darmo nie umyje tyłka bo by zatyrali te kobiety na śmierć. Można podejść do opieki społecznej zapytać jak tato maniskie dochody i mieszka w mieście to jest wieksza szansa nieraz trzeba pare groszy dopłacić taka pani zrobi i poda jedzenie, umyje, zmieni pieluchę, zrobi zakupy posprząta ale to tylko usamotnych ludzi i to jest tam 2 godziny max dziennie. musicie sami zapewnić ojcu opiekę.
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/wczesny-wypis-ze-szpitala/watek/791690/1.html#p791983https://www.forumneurologiczne.pl/forum/wczesny-wypis-ze-szpitala/watek/791690/1.html Wczesny wypis ze szpitala zolwik_rct 2014-01-03 10:39:06 Witam,
mój tata w trakcie świąt dostał udaru - po porannej drzemce obudził się z niedowładem prawej strony ciała (mowa, ręka i najmniej noga). Trafił na oddział neurologiczny, gdzie po tomografii stwierdzono wylew do mózgu o średnim zasięgu. Dzisiaj mija 8 dzień pobytu w szpitalu, tata odzyskał częściowo władzę w prawej ręce (może nią ruszać, ale dłoń i chwyt nie pracują poprawnie), z mową nadal są problemy. Nie był jeszcze pionizowany, a lekarz prowadzący chciałby go wypisać na początku przyszłego tygodnia. Dziś ma mieć wykonaną ponowną tomografię w celu sprawdzenia stopnia wchłonięcia się krwi. Dodatkowo skierowanie na rehabilitację tata otrzyma dopiero w momencie wypisu.
Mam do Państwa pytanie czy to prawidłowe postępowanie w tym przypadku? chciałbym zaznaczyć, że po pierwszej dobie w szpitalu lekarz twierdził, że tata będzie musiał spędzić minimum 3 tygodnie w szpitalu, a teraz nagle chcą go wypisywać.
Jak to wygląda z opieką po wypisie? czy przysługuje nam jakaś pomoc pielegniarska bezpłatna? mama pracuje, a ja nie mieszkam w miejscowości rodziców i jestem jedynym dzieckiem.
Proszę o wszelkie przydatne informacje
Witam, niestety taka procedura jest normalna,ustabilizuja na neurologi i do domu,Zadnej informacji co dalej tez nikt nie udzieli .Jest jednak wyjscie z tej sytuacji,bardzo trudne ale jest . Jeżeli gdzies w Waszym miescie jest oddział rehabilitacji neurologicznej w jakimś szpitalu,to juz trzeba brać skierowanie z neurologi /muszą wydać/ i pukac do wszystkich drzwi aby przyjęli tate na ten oddział najlepiej prosto z neurologi . Jednoczesnie wyszukaj jakis osrodek rehabilitacyjny w Waszej okolicy / na ślasku jest najlepszy "repty"/ ściagnij wniosek przez internet i lekarz z neurologi musi go wypełnic i od razu wyslij,lub zawwież i znowu pukanie,płacz,żłośc i co jeszcze mozliwe,aby jak najszybciej znalazło się miejsce. Wiem,wiem,ze jest to bardzo trudne do wykonania,ale możliwe. Mnie się udało,ale wierz mi,ze załatwiania multum . Mój mąz po bardzo rozległym udarze leżał jak roslina i wg lekarzy tak juz miało zostać,ale ja się nie poddawałam. Bezposrednio z neurologi przeniesiony został na oddział rehabilitacyjny,a nastepnie jeszcze leżący pojechał do ośrodka rehabilitacyjnego "Repty" i...... tam postawili go na nogi . Był tam 6 miesiecy /turnus trwa 3 tygodnie/ . Od zachorowania, do domu wrócił po 9 miesiacach,ale w stanie,w którym juz sama mogłam sobie poradzic . Nadal jezdze z nim na rehabilitacje,był jeszcze w innych osrodkach, do domu przychodzi rehabilitant, oczywiscie nie wszystko w jednym czasie,ale walcze nadal. Tez ma porazona prawa strone,która jest gorsza niz lewa /jezeli mozna tu mówić o lepszej lub gorszej chorobie/, ma głeboka afazje,nie mówi,ale łazienkai jedzenie,co jest bardzo wazne, sam sobie radzi.
A jeszcze chciałam powiedziec,ze wniosek do ośrodka lub na oddział wystawiony przez szpital jest szybciej realizowany niz ten z przychodni. Pomoc do chorego,który ma zone,niestety,tylko odpłatnie z MOPS.
Możesz ściagnąc wnioski do kilku ośrodków,nigdy terminy sie nie pokrywaja,a jezeli juz to zrezygnować zawszemozna. Załatwcie tez tacie stopień niiepełnosprawnosci z ZUS i wtedy nalezy mu sie dodatek rehabilitacyjny 203 zł. Przyda sie,a z komisji do spraw niepełnosprawności tez warto załatwic,bo nalezy sie karta parkingowa i w pózniejszym czasie Turnus rehabilitacyjny.
Ale sie rozgadałam,ale chce pomóc,bo niestety słuzba zdrowia nie udzieli takich informacji,a nie ma to jak rady z zycia wziete. Doskonale wiem,jak to jest gdy w sekundzie swiat się zawali.
Jezeli jeszcze jakieś pytania,to pisz,pomoge w miare .mozliwości.
Pozdrawiam i walcz,bo jest mozliwe wszystko załatwic,tylko trzeba sie dobrze nadeptać.
Mam nadzieje,że pomogłam, ja prosiłam ordynatora,aby przetrzymał męża 2 dni na neurologi,bo miałam juz miejsce na rehabilitacji,ale za 2 dni i to tez udało mi sie.
Powodzenia - Gość
- Ból/drętwienie lewego jądra z jednoczesnym drętwieniem nóg i rąk
- Poproszę o pomoc w odczytaniu rezonansu magnetycznego mojej mamy
Opis badaniaBadanie MR glowy wykonano w sekwencji T1, T2, FLAIR, DWI w płaszczyznach...
- VcZY CZLO3WIEK Z NACZYNIAKIEM W PNIU MOZGU MOZE MIEC ROBIONY ZABIEG FUS,BY ZLIKWIDOWAC DRZENIE HOLMESA W LEWEJ RECE?
ODPOWIEDZ NA TO PYTANIE POWYZSZE JEST BARDZO WAZNA DLA MNIE
- Nietypowy przypadek
Dzień dobry,Piszę do Państwa z nadzieją, że przeczyta tą...