Ból/drętwienie lewego jądra z jednoczesnym drętwieniem nóg i...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Tiki nerwowe (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/tiki-nerwowe/watek/1503171/1.html#p1503171https://www.forumneurologiczne.pl/forum/tiki-nerwowe/watek/1503171/1.html Tiki nerwowe Gość
Witam. Ostatnio borykam się z uciążliwym problemem tików nerwowych. Zaczęło się niewinnie - mrugałam oczami, zaciskałam powieki. Z czasem zaczęłam również chrząkać, kaszleć, mruczeć, pociągać nosem, sapać, (ogólnie wydaję z siebie dziwne dźwięki) potrząsać głową, podskakiwać, robić grymasy twarzy, czasami poruszam ramionami a gdy idę dziwnie staję albo kucam. Tiki są bardzo uciążliwe i bardzo się ich wstydzę. Nienawidzę wzroku ludzi na mnie gdy idę ulicą. Rozumiem, że dziwnie się zachowuję ale to na prawdę powód by wytykać mnie palcami? Gdy idę z rodziną, albo znajomymi nie mogę opędzić się od myśli, że wstydzą się ze mną iść. Nikomu nie mówiłam o moich obawach ale nie mogę pozbyć się tej myśli. Od razu zaznaczę nie dali mi powodu by tak przypuszczać. Staram się je kontrolować w miejscach publicznych i nawet przy moich znajomych i rodzinie, jednak wtedy takie dziwne napięcie we mnie nasila się staram się wtedy wyjść z pokoju i tak jakby "wytikać" się. Trzęsę się wtedy tak, że nie byłabym w stanie wykonać najprostszych czynności. Trwa to zazwyczaj około 5 minut chociaż zależy ile trzymam te tiki. Nasilają się również w sytuacjach stresujących, gdy o nich mówię, albo gdy ktoś zwróci na nie uwagę. Zastanawiam się nad udaniem do psychologa/neurologa ale jak wspominałam bardzo wstydzę się moich tików i nie wyobrażam sobie mówić o nich. Macie może jakieś rady by uniknąć udania się do lekarza ale by zapobiec tikom? Czy jedyną opcją jest lekarz specjalista?
- Gość
- Ból/drętwienie lewego jądra z jednoczesnym drętwieniem nóg i rąk
- Pulsowanie pleców
Dzień dobry od miesiąca pulsuje mi w plecach na wysokości łopatki byłam...
- DRZENIE LEWEJ REKI/
Mam juz serdecznie dosyc drzenia Holmesa w mojej lewej rece.Ona drzy juz 20 lat po rozleglym...
- Proszę o pomoc- Wynik badania RM
Dzień dobry.Bardzo proszę o interpretację.Jestem bardzo zaniepokojony....