Czy takim wynikiem należy się martwić? Mam 32 lata i czekam na konsultację u...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Przepuklina kręgosłupa w odcinku lędźwiowym - interpretacja wyników rezonansu (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/przepuklina-kregoslupa-w-odcinku-ledzwiowym-interpretacja-wynikow-rezonansu/watek/622709/1.html#p622709https://www.forumneurologiczne.pl/forum/przepuklina-kregoslupa-w-odcinku-ledzwiowym-interpretacja-wynikow-rezonansu/watek/622709/1.html Przepuklina kręgosłupa w odcinku lędźwiowym - interpretacja wyników rezonansu
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy coś się zmieniło? Może polepszyło (starałem się sumiennie chodzić na basen, siłownię by wzmocnić dolne partie) bądź pogorszyło ( z tego samego powodu).
Opis badania z dnia 28.08.2007:
Badanie wykonano w sekwencjach TSE w obrazach T1 i T2 zależnych w płaszczyznach strzałkowych i osiowych.
Dehydratacja krążka międzykręgowego L4-5, w mniejszym stopniu L5-S1.
Przepukliny centralne krążka międzykręgowego na wys.L3-4, L4-5, L5-S1 z przewężeniem rezerwy płynowej na tych wysokościach bez ucisku na struktury stożka końcowego.
Krążek międzykręgowy L4-5 schodzi nieco po tylnej krawędzi trzonu kręgowego L5.
Struktury stożka końcowego o prawidłowym sygnale.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opis badania z dnia 27.04.2012:
Bad. MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego wykazało:
- wyprostne ustawienie kręgosłupa lędźwiowego w pozycji leżącej,
- cechy dehydratacji krążka L4-L5,
- obniżenie krążków L4-S1,
- dokanałowa centralna przepuklina krążka L4/L5 powodująca kompresję worka opony twardej,
- mnogie drobne guzki Schmorla,
- prawidłowe światło kanału kręgowego,
- prawidłowy obraz stożka rdzenia kręgowego i wewnątrzkanałowych korzeni nerwowych.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam. - Gość
- tk bez kontrastu wynik
- Tk głowy bez kontrastu zmiany hipodensyjne torbiel szyszynki
Czy takim wynikiem należy się martwić? Mam 32 lata i czekam na konsultację u...
- wodniaki podtwardówkowe
Cześć, szukam osób, które w dzieciństwie miały wodniaki...
- Drganie powieki
Witam, od miesiąca drga mi dolna powieka, codziennie kilka bądź kilkanaście...