witam mam problem od kilku dni czuje kołysanie w głowie gdy schylam się i...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Ostre napady padaczkowe ciąży - pierwsze w życiu (3)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/ostre-napady-padaczkowe-ciazy-pierwsze-w-zyciu/watek/1109122/1.html#p1109122https://www.forumneurologiczne.pl/forum/ostre-napady-padaczkowe-ciazy-pierwsze-w-zyciu/watek/1109122/1.html Ostre napady padaczkowe ciąży - pierwsze w życiu Gość
Hej. Mam nadzieję że możecie mi pomóc. Chodzi o moją żonę. Problem z nią zaczął się dwa lata temu. Od tego czasu występuje u niej skurcz mięśnia okrężnego oka. Przez dwa lata były okresy, że to się nasilało, a były też takie że znikało. W połowie sierpnia zaszła w ciążę.
27 października (w 13 tyg.) rano żona nagle usiadła na łóżku po czym straciłem z nią kontakt. Nie łapała kontaktu wzrokowego, nie reagowała na słowa. W pewnym momencie dostała drgawek po czym nagle podniosła głowę, wydała z siebie bardzo głośny krzyk, po czym wykręciło jej ręce do tyłu, dostała lekkich drgawek a następnie opadła na łóżko, po czym nastąpiła utrata przytomności. Wszystko trwało około 2 minut, po czym przebudziła się i była bardzo splątana, nie pamiętała niczego, nie wiedziała co się stało.
W szpitalu wykonano badanie rezonansem magnetycznym bez kontrastu oraz EEG. Wynik rezonansu prawidłowy: "W badaniu nie stwierdzono zmian ogniskowych w zakresie mózgowia". Wynik badania EEG:
"Zapis w czuwaniu, zróżnicowany przestrzennie. Czynność podstawowa alfa dość dobrze wyrażona, średnionapięciowa 10-11 Hz wymieszana z czynnością szybką. RZ obecna. W odprowadzeniach znad lewej okolicy czołowej występują iglice pochodzenia mięśniowego, bez towarzyszących wzorców padaczko-kształtnych. Widoczne są dysrytmie złożone z fal alfa/thera nieco wyróżniających się amplitudą z przewagą przednich okolic i zmienną lateralizacją. W odprowadzeniach trójkątnych dysrytmiom kilkukrotnie odpowiadają napadowe wolne FO. HW bez istotnego wpływu na zapis. FS - wodzenie rytmów, w zakresie niskich częstotliwości z przewagą lewej półkuli".
Po zrobieniu badań wypisano ją ze szpitala bez podania leków. 15 listopada rano zostałem obudzony przez żonę, która uderzała we mnie ręką. Kiedy wstałem okazało się, że dostała kolejnego napadu. Nie wiem jak długo on trwał, po moim obudzeniu się przez ok. 30 sekund miała drgawki, ale tym razem nie było utraty przytomności, tylko nagłe wybudzenie się (jak ze snu). Podczas ataków żona ma nieruchomy wzrok, tak jakby była ciągle wpatrzona w jeden punkt. Wzrok wygląda jak u kogoś albo skrajnie przerażonego, albo skrajnie agresywnego. To, że wybudziła się z ataku poznałem od razu po tym, że zaczęła normalnie ruszać oczami. Tym razem od razu była przytomna i łapała kontakt.
Trafiła znowu do szpitala i tym razem zdiagnozowano u niej epilepsję. Dostała lek Cezarius. Bierze go od 17 listopada. Skutków ubocznych nie widzę, owszem jest senna ale tak ma od początku ciąży. Natomiast od dwóch dni drganie mięśnia okrężnego oka praktycznie całkowicie ustąpiło. Tym jestem bardzo zdziwiony, bo nawet lekarz podejrzewał że ten spazm raczej powoduje ucisk naczynia krwionośnego na nerw. Tymczasem odkąd bierze leki problem zniknął.
Zaznaczam, żona przez 27 lat nigdy nie miała napadów padaczkowych. Jedyny problem neurologiczny to drganie oka, które pojawiło się dwa lata temu.
Podsumowując, mam kilka pytań:
Czy jeśli drganie mięśnia okrężnego oka ustąpiło pod wpływem leku Cezarius, to można podejrzewać że było to na tle padaczkowym? Czy rezonans magnetyczny zrobiony bez kontrastu mógł czegoś nie wykazać? (ze względu na ciążę nie podano kontrastu). Siostra żony ma padaczkę zdiagnozowaną jako pourazowa po tym jak w wieku 5-6 lat uderzyła się w głowę, po czym straciła przytomność. U niej rezonans wykazał zmiany ogniskiowe w miejscu uderzenia i według neurologów padaczka ma charakter pourazowy. Czy jest możliwe, że jednak problem jest na tle genetycznym? I ostatnie - czy przy takim zapisie EEG i powtarzających się napadach możemy być pewni, że to epilepsja? Przed pierwszym napadem żona przeżywała - jak sama się wyraziła - największy stres w życiu. Przez ok. miesiąc przed napadem mieliśmy problemy z ciążą, podejrzewano różne choroby u dziecka itd. Natomiast po pierwszym napadzie przeprowadzono badanie USG dziecka, które większość możliwych problemów wykluczyło. Stąd też żona nie miała stresów, ale napad się powtórzył. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, jesteśmy w 17 tyg. ciąży i bardzo się obawiam. - https://www.forumneurologiczne.pl/forum/ostre-napady-padaczkowe-ciazy-pierwsze-w-zyciu/watek/1109122/1.html#p1110011https://www.forumneurologiczne.pl/forum/ostre-napady-padaczkowe-ciazy-pierwsze-w-zyciu/watek/1109122/1.html Ostre napady padaczkowe ciąży - pierwsze w życiu Gość
Pomoże nam ktoś? Czy to może być na tle psychogennym?
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/ostre-napady-padaczkowe-ciazy-pierwsze-w-zyciu/watek/1109122/1.html#p1112949https://www.forumneurologiczne.pl/forum/ostre-napady-padaczkowe-ciazy-pierwsze-w-zyciu/watek/1109122/1.html Ostre napady padaczkowe ciąży - pierwsze w życiu Gość
Mam w rodzinie osobę chorą na epilepsję. Ale ta choroba jest różna i nie daje tych samych objawów. Moja kuzynka miała napady codziennie, te oczy które robiły się ciemne nic nie mówiące, tylko widać było w nich brak świadomości i strach. Wiem, że epilepsje może wywołać ciąża, jakaś trauma... Ale z ogniskami padaczkowymi człowiek się rodzi (geny...) ... one nie tworzą się od tak. I wystarczy impuls, który ich obudzi ... U jednych jest to ciąża, u innych poród, a jeszcze u innych śmierć bliskiej osoby. Bądź przy żonie, bo z tym da się żyć. Na pewno nie powinna prowadzić samochodu, jeśli ma prawo jazdy. Wiem, że można nauczyć się rozróżniać, kiedy atak nastąpi. Ale każdy tą chorobę inaczej przechodzi, i nie można jej porównywać. Na EEG głowy wszystko wychodzi, tak było u nas w rodzinie. Co do rezonansu nie wiem, i nie chcę w błąd wprowadzać.
- Gość
- Kręcenie w głowie
- Zaburzenia widzenia - ból głowy
Witam! Od prawie dwóch lat borykam się z ogromnym problemem.Po urodzeniu dziecka i...
- MR głowy bez i ze wzmocnieniem kontrastem
Witam. Mój wynik z badania... Jest bardzo źle? Lekarza Neurologa mam na 1 kwietnia...
Forum: Udary i tętniaki - Interpretacja opisu mri
Witam. Wczoraj mialam Mri przysadki z kontrastem. Prosze o interpretacje tego opisu: Badanie...