Opis badaniaBadanie MR glowy wykonano w sekwencji T1, T2, FLAIR, DWI w płaszczyznach...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Mrowienie połowy ciała (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mrowienie-polowy-ciala/watek/1034359/1.html#p1034359https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mrowienie-polowy-ciala/watek/1034359/1.html Mrowienie połowy ciała Gość
Cześć,
moja mama, lat 58., po licznych schorzeniach, które zaraz wymienię, obudziła się jednego dnia z odrętwiałą prawą połową ciała- noga, ręka i ogólnie cała połowa. Była w stanie chodzić i zjeść śniadanie, ale jej ruchy były bardzo niepewne.
Po śniadaniu położyła się spać i po przebudzeniu działała już całkiem znośnie, ale uskarżała się na ciągłe mrowienie. Następnego dnia (sobota) wybraliśmy się do lekarza, gdzie skierowano nas do szpitala, zrobiono ekg, tk głowy i morfologię - lekarz nie stwierdził nic, zaproponował ewentualną obserwację, ale powiedział, że niezbyt widzi ku temu powodu no i mama postanowiła wrócić do domu, a w razie jakiegokolwiek pogorszenia natychmiast zgłosić się do tego szpitala - bo to była sobota, a w niedzielę pewno nikt by nic nie zrobił.
Mama 10 lat temu miała wylew podpajęczynówkowy, ma wiotki płatek zastawki mitralnej, miała kamienie w woreczku żółciowym, a od jakichś 2 lat walczy z toczniem, który obecnie jest "w stanie uśpienia". Na stałe przyjmuje neurotop, propranolol oraz coś na zbyt wysokie ciśnienie (jej norma to tak 140-150/90, zdarza się wyższe, zdarza się "książkowe").
Trochę się przejmuję tym mrowieniem, które trwa już trzeci dzień i nie ustepuje. Chciałbym mamę wysłać na jakieś bardziej szczegółowe badania, internet w zasadzie nie podpowiada nic. Czy ktoś z Was spotkał się może z podobnym przypadkiem lub ma jakieś skojarzenia po przeczytaniu tego opisu? Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź. - Gość
- Poproszę o pomoc w odczytaniu rezonansu magnetycznego mojej mamy
- badanie EEG głowy u dziecka 8lat
Zapis zróżnicowany przestrzennie. W odprowadzeniach ciemieniowo-potylicznych...
- Odstawienie leków
Hej,Czy ktoś z Was jest po odstawieniu leków przeciwpadaczkowych?Czy napady...
- Przepuklina l5/s1
Witam... 20 Października przeszedłem usuniecie przepukliny Odcinka...