Dzień dobry Od niespełna roku raz na jakiś czas pojawiają się u mnie...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Mr kręgosłupa lędźwiowego pomoc (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mr-kregoslupa-ledzwiowego-pomoc/watek/573105/1.html#p573105https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mr-kregoslupa-ledzwiowego-pomoc/watek/573105/1.html Mr kręgosłupa lędźwiowego pomoc Gość
Witam serdecznie mam taką diagnozę .Na poziomie l4/l54 obwodowe wypuklenie krążka międzykręgowego z pęknięciem pierścienia włóknistego modelujące worek oponowy oraz zmniejszające rezerwę objętościową dolnych części kanałów korzeniowych, bez ucisku na struktury nerwowe.W stanach międzykręgowych zmiany przeciążeniowo-zwyrodnieniowe.Na poziomie L5/S1 tylna centralna wypuklina krążka międzykręgowego z prawostronną lateralizacją i wyraźnym modelowaniem tkanki tłuszczowej zewnątrzoponowej oraz niewielkim modelowaniem worka oponowego.Opisywana wypuklina ma charakter ekstruzji oraz wymiary 8x11x17 mm (APxCCxSD).Towarzyszące obwodowe wypuklenie krążka międzykręgowego powoduje modelowanie korzeni nerwu rdzeniowego lewego w zakresie kanału korzeniowego.Zmiany o podobnym charakterze i mniejszym nasileniu są widoczne w zakresie kanału korzeniowego prawego.Wypuklina w zakresie zachyłków bocznych przylega do korzeni nerwów rdzeniowych z poziomu S1/S2 z cechami modelowania,wyraźniej po stronie lewej-korzenie nerwów rdzeniowych wraz z workiem oponowym zaciągnięte w kierunku zachyłka bocznego lewego.Zmiany przeciążeniowo-zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych.Zwyrodnieniowe wyostrzenie tylnych krawędzi trzonów kręgów na poziomach opisywanych.Widoczny rdzeń bez patologicznych sygnałów.Na granicy obrazowania widoczne wyostrzenie tylnych krawędzi trzonów kręgów z nierównością płytek granicznych jak w przypadku guzka Schmorla na poziomie Th11/Th12- opisywane wyostrzenie tylnych krawędzi zmniejsza nieco przestrzeń płynową przedrdzeniową .To na tyle mam 34 lata,czy obejdzie się bez operacji.?
- Gość
- Błyski przed oczami
- Drganie powieki
Witam, od jakiegoś roku, dwóch drga mi górna lewa powieka, codziennie, nie...
- Wyściółczak
Witam. Potrzebuję pomocy i szczerze nie wiem, gdzie się z tym udać. Mój...
- Fałdy skóry na głowie
Zauważyłem u siebie takie fałdy skóry na głowie jak choroba Cutis...