Mam juz serdecznie dosyc drzenia Holmesa w mojej lewej rece.Ona drzy juz 20 lat po rozleglym...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: MR głowy (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mr-glowy/watek/1008248/1.html#p1008248https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mr-glowy/watek/1008248/1.html MR głowy Gość
Witam,proszę o opinię w sprawie MR głowy i czy rezonans otwarty bardzo różni się dokładnością od zamkniętego .
Badanie MR głowy wykonany nskopolowym w płaszczyznach strzałkowch,czołowych i poprzecznych w sekwencjach T1 i T2 zależnych oraz TIRM z dożylnym wzmocnieniem kontrastowym.
1. W badaniu istoty białej obu półkul mózgu na wys. trzonów komór bocznych słabo widoczne o nieco wyższej intensywności sygnału w obr.T2 zal. i w sekw. TIMR ogniska średnicy do 3mm niewidoczne w obr. T1 zal. niewykazujące cech patologicznego wzmocnienia kontrastowego .
Powyższe zmiany mogą odp. Drobnym zmianom demielinizacyjnym,wymagające kontroli .
Cechy zespołu „pustego siodła „ lub struktura torbielowata średnicy 7mm w obrebie siodła tureckiego -wskazana kontrola .
2. W okolicy tuż powyżej skrzyżowania wzrokowego w sekw. Po dozylnym podaniu kontrastu uwidocznił się niewielki obszar do 5mm kulisty o nieco wzmozonej intensywności sygnału w stosunku do sekwencji bezkontrastowej -zmiana pozorna?-konieczna kontrola w bad. MR o wysokim polu .
W obrębie prawej półkuli móżdżku widoczna szczelinowata przestrzeń płynowa dł. 5 mm i gr. 2mm – zmana naczyniopochodna?
Poza tym struktór heterogennych oraz obszarów patalogicznego wzmocnienia kontrastowego w zakresie mózgowia nie stwierdza się .
Intensywność sygnału istoty białej i szarej mózgowia prawidłowo zróżnicowana .
Okład komorowy nad i podnamiotywy oraz przymózgowe przestrzenie płynowe symetryczne,nieposzerzone,nieprzemieszczone .
Niewielkie zmiany zapalno-obrzękowe w zakresie zatok przynosowych .
Zawartość oczodołów prawidłowa . - Gość
- DRZENIE LEWEJ REKI/
- Niedowład Paraliż nogi po operacji kolana
Witam. Operacja kolana odbyła się prywatnie. Naprawa ścięgna, do szycie...
- Neurolog dziecięcy.
Witam. Mój syn ma 5 lat. Od jakiś trzech tygodni dziwnie zgina głowę w...
- Leczenie
Mojej mamie pomógł zabieg gamma knife w Warszawie na tyle, iż bierze obecnie...