witam, jestem chory na SM, jestem w grupie chorych, przyjmujących lek Copaxone, i mam...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: MR głowy z kontrastem (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mr-glowy-z-kontrastem/watek/906967/1.html#p906967https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mr-glowy-z-kontrastem/watek/906967/1.html MR głowy z kontrastem GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
Proszę o interpretację wyniku MR głowy.
dane do skierowania: wybudzający ból głowy
wynik:obustronnie w istocie półkul mózgu oraz okolicach podkorowych na poziomie środków półowalnych,wieńców promienistych oraz poniżej okołokomorowo widoczne dość liczne zmiany o wysokiej intensywności sygnału w sekwencjach z długim TR,obniżonej intensywności sygnału w sekwencji SE T1,nie wskazujące cech wzmocnienia kontrastowego.Największa ze zmian 6 mm widoczna jest w istocie białej lewego płata czołowego,w sąsiedztwie rogu czołowego lewej komory bocznej.Obraz przemawia za obecnością ognisk niespecyficznej demienilizacji, najpewniej naczyniopochodnej. Obustronnie w jądrach podkorowych oraz hakach hipokampa wydatniejsze przestrzenie okołonaczyniowe Vichrowa-Robina. Poza tym sygnał istoty szarej i białej prawidłowy bez cech restrykcji dyfuzji.Ciało modzelowate prawidłowej szerokości,jednorodne. Kąty mostowo-móżdżkowe wolne. Przebieg sygnałów nerwów VIII obustronnie prawidłowy. Szerokość układu komorowego w normie wieku (57lat). Układ komorowy nieprzemieszczony. Miernie poszerzona przestrzeń podpajeczynówkowa, zwłaszcza w okolicach czołowych i bruzd Sylwiusza.Na przebiegu lewej zatoki poprzecznej drobna ziarnistość pajęczynówki 3 mm. Zbiorniki nadsiodłowe po str.lewej wpuklają się w kierunku siodła tureckiego-nie można wykluczyć zespołu częściowo pustego siodła tureckiego. Okrężne przyścienne pogrubienie śluzówki obu zatok szczękowych, najbardziej nasilone w zachyłkach zębodołowych zatok;po str.prawej śluzówka pogrubiała do 15 mmpo lewej do 7 mm. Nasilone zmiany śluzówkowo-zapalne widoczne w świetle zatoki klinowej. Niewielkiego stopnia okrężne przyścienne pogrubienie śluzówki lewej zatoki klinowej oraz sitowia obustonne. Zatoki czołowe prawidłowo powietrzne. - Gość
- co zrobić /
- Błyski przed oczami
Dzień dobry Od niespełna roku raz na jakiś czas pojawiają się u mnie...
- Ból głowy po upadku
Witam. W listopadzie 2020r byłam na weselu, podczas którego trzy razy upadłam...
- Fałdy skóry na głowie
Zauważyłem u siebie takie fałdy skóry na głowie jak choroba Cutis...