ODPOWIEDZ NA TO PYTANIE POWYZSZE JEST BARDZO WAZNA DLA MNIE
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Młody wiek, problemy z pamięcią, mniejszy intelek (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mlody-wiek-problemy-z-pamiecia-mniejszy-intelek/watek/846413/1.html#p846413https://www.forumneurologiczne.pl/forum/mlody-wiek-problemy-z-pamiecia-mniejszy-intelek/watek/846413/1.html Młody wiek, problemy z pamięcią, mniejszy intelek
Mam 17 lat. Od jakiegoś czasu notorycznie przyłapuje się na tym, że mój intelek jest na niższym poziomie niż był on wcześniej. Czasami rzeczy, które bym bez problemu wcześniej zrozumiał/zauważył przychodzą mi z trudnością.
To samo z zapamiętywaniem. Czasami kilka razy powtórzę sobie jedno słowo, które chce zapamiętać, a po chwilę je zapominam, znowu sobie przypominam, znowu zapominam, aż w końcu utrwali mi się w pamięci.
To samo z prowadzeniem rozmów i dyskusji. Wcześniej mogłem prowadzić dyskusje, z łatwością manewrować. Teraz przychodzi mi to z dużą trudnością (głównie spowodowane jest to tym, że zapominam słów, których chce użyć).
Wydaje mi się również, że szybkość mojego czytania znacznie spadła.
Czasami też czuję małe ciśnienie w głowie (maksymalnie przez kilka minut, w jedne dni je mam w inne nie). Po położeniu się mając to ciśnienie przez pierwsze kilka sekund mam dziwne uczucie, które nie potrafie opisać. Nie boli, ani nie przeszkadza.
Dodatkowo, ponad 3 miesiące temu miałem problem z bólami głowy (tylne, po bokach), poszedłem do neurologa, który mi polecił nie jeść niezdrowego jedzenia, więcej spania oraz picia herbat. Posłuchałem i problem z bólami głowy minął (do tej pory kieruję się zaleceniami lekarza).
Nie biorę żadnych używek, piję bardzo mało alkoholu (średnio 1-2 piwa na tydzień), staram się jeść zdrowo (nie piję napojów gazowanych ani nie jem fastfoodów, piję dużo wody), dość często ćwiczę, dużo śpię (min. 8h), nie mam żadnego stresu.
Czym mogą być spowodowane tego typu problemy? Czy są one tymczasowe?
Z góry dziękuję za pomoc! - Gość
- VcZY CZLO3WIEK Z NACZYNIAKIEM W PNIU MOZGU MOZE MIEC ROBIONY ZABIEG FUS,BY ZLIKWIDOWAC DRZENIE HOLMESA W LEWEJ RECE?
- Pulsowanie pleców
Dzień dobry od miesiąca pulsuje mi w plecach na wysokości łopatki byłam...
- Ból/drętwienie lewego jądra z jednoczesnym drętwieniem nóg i rąk
Ból/drętwienie lewego jądra z jednoczesnym drętwieniem nóg i...
- Przepuklina l5/s1
Witam... 20 Października przeszedłem usuniecie przepukliny Odcinka...