Witam od miesioca boli mnie prawa srtona glowy bul jest od rana do Wieczora bylam na ct wszystko...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Czy to może być paciorkowiec, jak ochronić rodzinę? (2)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/czy-to-moze-byc-paciorkowiec-jak-ochronic-rodzine/watek/591487/1.html#p591487https://www.forumneurologiczne.pl/forum/czy-to-moze-byc-paciorkowiec-jak-ochronic-rodzine/watek/591487/1.html Czy to może być paciorkowiec, jak ochronić rodzinę?
Witam serdecznie,
od kilku tygodni cierpię na bóle stawów kolanowych,kostek i bioder. W dodatku miewam kaszel i guzkowatą wysypkę w miejscu gdzie kilka lat temu miałem robiony tatuaż. Czy to może być zakażenie paciorkowcami? Jak ochronić przed tym moją rodzinę, czy mogą zarazić się odemnie? mam 1,5 roczną córkę, czy to może być dla niej niebezpiecznie? Jakieś 2 tygodnie temu miałem robione testy krwi, OB mam 12, reszta ok. W nadchodzącym tygodniu mam wizytę u lekarza więc poproszę o test ASO. Czekam także na wizytę u reumatologa., Najbardziej boje się o córkę. Żeby nie złapała tego odemnie. poradźcie coś.
Pozdrawiam! - https://www.forumneurologiczne.pl/forum/czy-to-moze-byc-paciorkowiec-jak-ochronic-rodzine/watek/591487/1.html#p591538https://www.forumneurologiczne.pl/forum/czy-to-moze-byc-paciorkowiec-jak-ochronic-rodzine/watek/591487/1.html Czy to może być paciorkowiec, jak ochronić rodzinę? GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
Powiem szczerze sama nie wiem co mam napisac w odpowiedzi,tak wiec znalazłam cos takiego moze pomoze w jakims stopniu
Paciorkowce - rodzaj kulistych bakterii Gram dodatnich. Ich podziały zachodzą wzdłuż jednej osi i dlatego rosną one w łańcuchu lub parach (stąd nazwa Streptococcus pochodząca od greckiego "streptos" oznaczającego coś łatwo wyginającego się).
Dla człowieka znaczącym patogenem jest Streptococcus pneumoniae. Ze względu na rolę tego patogenu w wywoływaniu zapaleń płuc, znany jest on pod nazwą pneumokoków.
Są one groźne, zwłaszcza dla niemowląt i dzieci do piątego roku życia. Generalnie odpowiadają one za część infekcji górnych dróg oddechowych. Z tego najpoważniejsze są to, tak zwane choroby inwazyjne, jak sepsa i zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Wywołują także ciężkie zapalenia płuc i ostre zapalenia ucha środkowego, a także zatok obocznych nosa.
Paciorkowiec wywołuje najczęściej:
Bakterie Paciorkowca (Streptococcus)
zapalenie gardła,
zapalenie ucha,
zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych,
płuc,
wsierdzia,
różę
martwicze zapalenie powięzi
zapalenie zatok,
zapalenie septyczne stawów,
zapalenie opłucnej, osierdzia,
zapalenie tkanki łącznej i ropni tkanki mózgowej.
zakażenie krwi (bakteriemia)
zakażenie krwi (posocznica, tzw. sepsa).
Wiele gatunków paciorkowców jest nieszkodliwa – stanowią one również część flory jamy ustnej, skóry, jelit i górnych dróg oddechowych u człowieka.
Niezależnie od nazwy, patogen ten wywołuje wiele różnych infekcji w organizmie, nie tylko dotyczących tkanki płucnej takich jak: Streptococcus pneumoniae u dorosłych najczęściej powoduje bakteryjne zapalenie opon mózgowych i jest jednym z dwóch patogenów izolowanych w przypadkach zapaleń ucha. Pneumokokowe zapalenie płuc dotyczy najczęściej dzieci i osób starszych.
Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową, poprzez bezpośredni kontakt z osobą chorą, wystarczy zatem, by nosiciel kichnął czy zakasłał, i bakteria atakuje kolejne osoby. Równie często można się zarazić przez spożywanie przetworów mlecznych a rzadziej niemyte rośliny, warzywa czy owoce. Chyba żaden rodzaj żywności nie przynosi tyle szkody krtani, jamie ustnej i narządom układu oddechowego, co mleko.
Największa zapadalność na zakażenia paciorkowcem występuje w okresie jesienno-zimowym. Czas wystąpienia objawów od momentu zakażenia jest dosyć krótki i wynosi średnio około trzech dni.
PROFILAKTYKA ORAZ WSPOMAGANIE LECZENIA
W każdej chwili naszego życia jesteśmy narażeni na infestacje pasożytami, należy przynajmniej 2 razy w roku systematycznie dokonywać profilaktyki oczyszczania organizmu z pasożytów oraz odtruwania z toksyn. - Gość
- Bul glowy
- Neurolog dziecięcy.
Witam. Mój syn ma 5 lat. Od jakiś trzech tygodni dziwnie zgina głowę w...
- Pulsowanie pleców
Dzień dobry od miesiąca pulsuje mi w plecach na wysokości łopatki byłam...
- Proszę o pomoc- Wynik badania RM
Dzień dobry.Bardzo proszę o interpretację.Jestem bardzo zaniepokojony....