Czy takim wynikiem należy się martwić? Mam 32 lata i czekam na konsultację u...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Ból pooperacyjny (1)
- https://www.forumneurologiczne.pl/forum/bol-pooperacyjny/watek/516274/1.html#p516274https://www.forumneurologiczne.pl/forum/bol-pooperacyjny/watek/516274/1.html Ból pooperacyjny Gość
Witam,
Mam 27 i jestem po operacji dyskopatii szyjnej pomiedzy C5-C6 kręgiem. Wszczepiono mi implant po którym nie odczuwam już bólów sptrzed operacji tj. b.silny ból ramienia, barku, łopatki i ręki, czasem drętwiejącej. Po dostaniu się do szpitala (CSK Katowice), po wykonaniu odpowiednich badań tj. tomografia, rezonans itp lekarz podjął decyzje o pilnej operacji. Poszło szybko w przeciągu dwóch dni. Operacja poszła także sprawnie.
Jedyny ślad po operacji to blizna na szyj dlugosci okolo 4-5 cm, blisko krtani. Operację miałem około 10 dni temu.
Pomimo dość optymistycznych objawów tuż po samej operacji, po okolo 4 dniach przestalem przyjmowac jakiekolwiek srodki przeciwbolowe. Wczesniej, tj przed operacja przyjmowalem tramal, jakies leki w zastrzykach (Nucklofenach jakos tak), i mialem plaster przeciwbolowy.
Jak pisalem pierwsze dni po operacji czulem sie świetnie z wyjatkiem bolu przelyku, ale w kolnierzu bylem w stanie jesc (male kesy) i ruszac sie na krotkie dystanse. Z kazdym dniem lepiej. Około 5 dnia opuscilem szpital wykonujac RTG szyii na koniec. Wg. lekarza wszystko poszlo i wyglada ze jest OK.
Ale teraz, 10 dni po operacji musze stwierdzic ze ból powraca, z kazdym dniem silniej. Najbardziej dokucza przełyk, bo nieraz trrudno mi przzelknac kawe, herbate ogolnie płyn, nie mowiac juz o obiedzie, czy sniadaniu. Niestety jeść muszę chociażby przez to ze okres przyjmowania lekow tj. okolo 3-4 tygodnii spowodował niedowagę ok. 12 kg, wiec musze nadrobic. Po drugie curzyca I st. ktora mam nie pozwala mi na opuszczanie posilkow. Inną dolegliwoscia, czy tez miejscem gdzie czuje ból jest sam kregoslup, czasem szyja czasem nizej, okolice lopatki.
I tu pytanie do osob ktore przeszly operacje:
1. Tez odczuwaliscie bol pooperacyjny dluzszy czas, czy powracal po wyjsciu ze szpitala, zdjecia kolnierza. Głownie chodzi mi o przelyk, bo tak sie chyba dzisiaj operuje ten odcinek kręgosłupa szyjnego, poprzez gardlo. Przyznam ze zewnetrznie sie ladnie zroslo, ale w srodku czuje jakby powiekszony przelyk, stad chyba bol podczas jedzenia, picia, przelykania.
2. I jak z bolami kręgosklupami, mijaly powoli po operacji, wracaly, utrzymywaly sie dluzszy czas?
Przyznam szczerze ze sam bylem zdziwiony tak szybkim moim powrotem do zdrowia, bez bólu itd. Ale jak tak teraz patrze to brak bólu zaraz po operacji i na kilka dni po niej mógłbyć spowodowany nagromadzoną dawka środkow przeciwbolowych w organizmie, teraz puszcza i bole wracaja + przełyk.
Czytałem ze po operacji osoby wypowiadajace sie na forum mialy zalecona/przepisana przez lekarza rehabilitacje. Ja nic takiego nie mialem. Dostałem tylko porad od rehabilitanta nt. ruchów szyją, ciałem, życia z kolnierzem, który notabene pozwolono mi odlozyc do szafy juz 5 dnia, przed wyjsciem ze szpitala.
Nie wiem co sadzic o bolach ktore nie sa dokuczliwe, z wyjatkiem przełyku. Myslalem ze operacji(taki to skomplikowany zabieg przecież) wroce powoli do normalnosci bez bolu.
Jakie sa wasze doswiadczenia, jak mijaly pierwsze dni, tygodnie, miesiace po operacji ... - Gość
- tk bez kontrastu wynik
- Karate / EEG - zmiany napadowe uogólnione
Witam,Chcialem sie podzielic sytuacja jaka mam w tej chwili z moim 12-letnim synem. Od...
- Bóle głowy
Hejka. Słuchajcie, od pewnego czasu mam bóle głowy w jednym miejscu. Osttatnio...
Forum: Udary i tętniaki - Emg
Witam byłam dziś na badaniu emg nerwu lokciowego i posrodkowego. Mam j z wynik ale...