Zaloguj
Reklama

Rola kwasu tłuszczowego omega 3 w opóźnieniu rozwoju choroby Alzheimera.

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Jacek Przybyło

Źródło tekstu:

  • The Journal of Neuroscience

Adres www źródła:


Rola kwasu tłuszczowego omega 3 w opóźnieniu rozwoju choroby Alzheimera.
Fot. ojoimages
(5)

Pewien typ kwasu tłuszczowego omega 3 zwany kwasem dokozaheksaenowym (DHA) może pomagać w opóźnieniu wzrostu dwóch rodzajów zmian patologicznych związanych z chorobą Alzheimera.

Badacze z Uniwersytetu Kalifornia w Irvine stwierdzili, że ich odkrycia sugerują, że dieta bogata w DHA - znajdującym się w rybach, jajkach, podrobach, mikroskopijnych wodorostach, pokarmach wzmocnionych i suplementach diety - może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera. W tych badaniach nad genetycznie zmodyfikowanymi myszami naukowcy stwierdzili, że DHA spowolnił akumulację tau, białka, które prowadzi do rozwoju splątań neurofibrilarnych, jednego z dwóch charakterystycznych dla choroby Alzheimera uszkodzeń mózgu. Badacze stwierdzili także, że DHA obniżyło poziom białka beta amyloidu, który może gromadzć się w mózgu i formować płytki, inny rodzaj uszkodzeń towarzyszących tej chorobie. DHA redukuje poziom prenezyliny, enzymu, który oddziela beta amyloid od swojego "rodzica", białka prekursora amyloidu. Bez prenezyliny, beta amyloid nie może być wytwarzany. Badania opublikowane w datowanym na 18 kwietnia wydaniu "The Journal of Neuroscience" są dodatkowym dowodem, że zmiany diety i stylu życia mogą pomóc ludziom w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, stwierdzają badacze. "W połączeniu ze stymulacją umysłową, ćwiczeniami, innymi ograniczeniami dietetycznymi i unikaniem stresu i palenia uważamy, że ludzie mogą znacząco poprawić swoje szanse uniknięcia tej choroby," główny autor badań Kim Green stwierdził w przygotowanym komunikacie.

(5)
Reklama
Komentarze