Zaloguj
Reklama

Przejadanie się może podwoić ryzyko utraty pamięci

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Newswise

Przejadanie się może podwoić ryzyko utraty pamięci
Fot. ojoimages
(0)

Wyniki nowych badań sugerują, że spożywanie od 2100 do 6000 kalorii dziennie, może podwoić ryzyko utraty pamięci lub wystąpienia łagodnych zaburzeń poznawczych, wśród osób w wieku 70 lat lub starszych.

Badaniem objęto 1233 osoby, w wieku pomiędzy 70 a 89 lat, nie wykazujących objawów otępienia. Uczestników zapytano w kwestionariuszu, o dzienną ilość spożywanych i wypijanych kalorii.

Szanse na rozwój łagodnych zaburzeń poznawczych, zwiększyły się ponad dwukrotnie w grupie osób, deklarujących najwyższy poziom spożywanych kalorii, w porównaniu do osób spożywających ich najmniej.

Wyniki były takie same, gdy wzięto pod uwagę również inne czynniki, które mogą wpływać na ryzyko utraty pamięci:

  • udar mózgu,
  • cukrzycę
  • poziom edukacji.

Zmniejszenie ilości kalorii oraz wzbogacenie diety o zdrowe składniki, to prosty sposób aby zapobiegać zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych.

(0)
Reklama
Komentarze