Poprawa pamięci u starszych ludzi
Autorzy: Piotr Malik
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- J. Agric. Food Chem., Article ASAP DOI: 10.1021/jf9029332
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
- Choroba Alzheimera
- Choroba Huntingtona
- Choroba Parkinsona
- Cukrzyca
- Epizod depresyjny
- Otępienie bliżej nieokreślone
- Otępienie naczyniowe
- Otępienie w chorobie Alzheimera (G30.-+)
- Otępienie w innych chorobach sklasyfikowanych gdzie indziej
- Zaburzenia depresyjne nawracające
Kategorie ATC:

Picie soku borówki wysokiej usprawnia działanie umysłu.
Od pewnego czasu przypuszczano, że pamięć ludzi w starszym wieku może sprawniej działać w przypadku spożywania borówki wysokiej (albo amerykańskiej). Robert Krikorian z Uniwersytetu Cincinnati i współpracownicy poddali niedawno badaniom kilkanaście osób w starszym wieku, z których część codziennie piła sok z tych owoców a reszta (stanowiąca grupę kontrolną) – napój bez tego składnika.
Jak podano w internetowym wydaniu czasopisma „Journal of Agricultural and Food Chemistry” z 4 stycznia, spożywanie omawianego gatunku borówki okazało się poprawiać działanie pamięci i procesu uczenia się. Dodatkowym efektem było złagodzenie objawów depresji i obniżenie poziomu glukozy we krwi.