Zaloguj
Reklama

Obniżenie śmiertelności spowodowanej udarem niedokrwiennym mózgu w Kanadzie i USA w latach 1990-2002

Źródło tekstu:

  • Circulation 206 14;113(10):1335-43

Obniżenie śmiertelności spowodowanej udarem niedokrwiennym mózgu w Kanadzie i USA w latach 1990-2002
Fot. ojoimages
(0)

W USA i w Kanadzie od roku 1998 wprowadzono wzbogacanie pokarmów zbożowych w kwas foliowy. Jesli założyć, że wysoki poziom homocysteiny jest niezależnym czynnikiem ryzyka wystapienia udaru mózgu, to obniżenie jej stężenia powinno doprowadzić do redukcji smiertelnośc z powodu udau mózgu.

Badanie miało charakter populacyjny, posłużono się metodą linearnej regresji celem oceny śmiertelności w przebiegu udaru niedokrwiennego mózgu przed i po wprowadzeniu wzbogacania żywności w kwas foliowy. Następnie dokonano porównania uzyskanych wyników z tymi, jakie stwierdzono na terenie Anglii i Walii, gdzie wzbogacanie zywności nie było w tym okresie czasu wymagane.  Stwierdzono, że w USA średni poziom homocysteiny w surowicy krwi zmniejszył się, natomiast średni poziom kwasu foliowego wzrósł. Stwierdzone w USA i w Kanadzie obniżenie smiertelności spowodowanej udarem mózgu po wprowadzeniu wzbogacania żywności kwasem foliowym  jest zbiezne z hipotezą, że suplementacja kwasem foliowym pomaga redukować ilość zgonów związanych z udarem mózgu.

(0)
Reklama
Komentarze