Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko otępienia ponad trzykrotnie
Autorzy: lek. Magdalena Targosz-Gajniak
Autor/autorzy opracowania:
- lek. Magdalena Targosz-Gajniak
Recenzenci:
- dr n.med. Ewa Krzystanek
Źródło tekstu:
- Kim JM, Stewart R, Kim SW, Yang SJ, Shin HY, Shin IS, Yoon JS.Changes in folate, vitamin B12, and homocysteine associated with incident dementia. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2008 Feb 5.

Wyniki dotychczasowych badań dotyczących nieprawidłowego poziomu kwasu foliowego, witaminy B12 oraz homocysteiny we krwi osób starszych jako czynników ryzyka wystąpienia otępienia dostarczały sprzeczne wyniki.
W przeprowadzonym ostatnio badaniu, opublikowanym w Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry, w którym udział wzięło 625 osób początkowo bez zaburzeń poznawczych, oceniano poziom wyżej wymienionych czynników oraz ich zmianę w ciągu roku obserwacji. Jednocześnie, po roku, oceniano zmianę funkcji poznawczych u badanych osób. Stwierdzono, że jedynie niski poziom kwasu foliowego stwierdzony na początku badania zwiększał (3,5-krotnie) ryzyko wystąpienia otępienia. Na wystąpienie otępienia miały jednak również wpływ zmiany poziomu wszystkich trzech czynników w czasie trwania obserwacji – duży spadek poziomu kwasu foliowego, niski wzrost poziomu witaminy B12 oraz duży wzrost poziomu homocysteiny.
- Tagi:
- otępienie,
- kwas foliowy