Migrena – rozbieżności zdań na temat skutków picia alkoholu

Chorzy na migrenę mogą pić niewielkie ilości alkoholu.
U jednej trzeciej osób chorych na migrenę czynnikiem wyzwalającym napady może być alkoholu. Z drugiej strony istnieją badania, których wyniki wskazują, że spożywanie większych ilości napojów wyskokowych może zmniejszać chronić przed omawianą formą bólów głowy.
Aby wyjaśnić te rozbieżności, A. Panconesi i współpracownicy z Centrum Bólu Głowy w Empoli (Włochy) dokonali przeglądu istniejącej literatury. Zgodnie z publikacją w czerwcowym numerze czasopisma „Current Pain and Headache Reports” do głównych czynników wyzwalających ataki migreny należą: menstruacja, stres i zmęczenie. Rola alkoholu i różnych rodzajów żywności okazała się być przesadzona.
Autorzy cytowanego artykułu uważają, że pacjenci z migreną mogą pić niewielkie ilości napojów „z procentami”, tym bardziej, że takie dawki etanolu zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Current Pain and Headache Reports Volume 15, Number 3, 177-184
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
Kategorie ATC:
- Inne leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe
- Leki przeciwmigrenowe
- Preparaty stosowane w leczeniu uzależnienia od alkoholu