Zaloguj
Reklama

Migrena a ostre smaki i zapachy

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • PAIN doi:10.1016/j.pain.2010.08.021

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Migrena a ostre smaki i zapachy
Fot. Panthermedia
(0)

Substancje drażniące powodują wzrost przepływu krwi przez mózg.

Bóle głowy, w tym migrenowe, mogą być wywołane przez różne substancje drażniące, takie jak aldehyd mrówkowy czy związki nadające ostry smak musztardzie lub czosnkowi. Joyce Harts Hurley i współpracownicy z Indiana University w Indianapolis (USA) przeprowadzili niedawno badania na laboratoryjne na neuronach wyizolowanych ze z nerwu obwodowego szczura.

Jak podano w numerze czasopisma „Pain” z 13 listopada, oddziaływanie substancji drażniących na tzw. receptor TRPA1 okazało się powodować wzrost poziomu odgrywającego ważną rolę w obniżaniu ciśnienia tętniczego i (przypuszczalnie) przewodzeniu bodźców bólowych związku chemicznego o nazwie peptyd związany z uwalnianiem kalcytoniny (calcitonin gene related peptide - CGRP).

Efektem tego był wzrost przepływu krwi przez mózg. Badacze uważają, że ich ustalenia wyjaśniają częściowo, dlaczego drażniące substancje chemiczne mogą wywoływać ból głowy.

(0)
Reklama
Komentarze