Zaloguj
Reklama

Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Science Daily

Kategorie ICD:


Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera
Fot. ojoimages
(0)

Ludzie, którzy jedzą pieczoną lub opiekaną rybę raz w tygodniu, mają wpływ na poprawę zdrowia mózgu i zmniejszenie ryzyka rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera - wynika z badań przedstawionych na spotkaniu Radiological Society of North America.

Jest to pierwsze badanie w celu ustalenia bezpośredniego związku między spożyciem ryb, strukturą mózgu i ryzykiem choroby Alzheimera.


Choroba Alzheimera jest nieuleczalną, postępującą chorobą mózgu, który powoli niszczy pamięć i zdolności poznawcze.
Objętość szarej substancji jest niezbędna dla zdrowia mózgu. Gdy jest wyższa, zdrowie mózgu jest utrzymywane. Zmniejszenie ilości szarej substancji wskazuje, że komórki mózgu kurczą się.
 
Badania wykazały, że spożywanie pieczonych lub opiekanych ryb raz w tygodniu było pozytywnie skorelowane z ilością szarej substancji w kilku obszarach mózgu.

Wyniki wykazały również wzrost umiejętności poznawczych u ludzi, którzy częściej jedli ryby.
(0)
Reklama
Komentarze