Zaloguj
Reklama

Jedzenie owoców cytrusowych zmniejsza ryzyko udaru u kobiet

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Stroke, February 23 2012 DOI:10.1161/STROKEAHA.111.637835

Kategorie ICD:


Jedzenie owoców cytrusowych zmniejsza ryzyko udaru u kobiet
Fot. ojoimages
(0)

Wyniki badań opublikowane w “Stroke” sugerują, że spożywanie większych ilości związków zawartych w owocach cytrusowych, zwłaszcza w pomarańczach i grejpfrutach, może zmniejszyć ryzyko udaru niedokrwiennego.

Kobiety, które jadły duże ilości takich owoców, miały o 19 procent niższe ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu niż kobiety, które spożywały ich bardzo mało.

Są to jedne z pierwszych badań, w których naukowcy sprawdzają wpływ flawonoidów na ryzyko udaru. Rezultaty wykazały, ze wyższe spożycie owoców i warzyw (szczególnie tych bogatych w witaminę C), wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu.

Flawonoidy wpływają na obniżenie ryzyka udaru poprzez kilka machanizmów, w tym poprzez poprawę funkcjonowania naczyń krwionośnych. Wykazują również właściwości przeciwzapalne.

Naukowcy zalecają, aby nie zastępować owoców sokami owocowymi, ze względu na ich dużą zawartość cukru.

Dodatkowe badanie wykazało, że szwedzkie kobiety, które spożywały najwięcej przeciwutleniaczy - około 50% z owoców i warzyw - miały mniej uderzeń gorąca niż te, które spożywały mniejszą ilość.

(0)
Reklama
Komentarze