Zaloguj
Reklama

Jedzenie flawonoidów chroni mężczyzn przed chorobą Parkinsona

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Neurology, 2012 DOI:10.1212/WNL.0b013e31824f7fc4

Kategorie ICD:


Jedzenie flawonoidów chroni mężczyzn przed chorobą Parkinsona
Fot. medforum
(0)

Według nowych badań przeprowadzonych przez Harvard University i University of East Anglia, mężczyźni, którzy jedzą pokarmy bogate we flawonoidy, takie jak:

  • jagody,  
  • herbata,
  • jabłka,
  • czerwone wino,

są znacznie mniej narażeni na rozwój choroby Parkinsona.

Najnowsze badania wykazały, że związki zawarte w tych produktach, mogą ochraniać przed szerokim spektrum chorób, w tym chorobami serca, nadciśnieniem tętniczym, niektórymi nowotworami i demencją.

To najnowsze badanie jest pierwszym badaniem przeprowadzonym wśród ludzi, chciano wykazać, że flawonoidy mogą chronić neurony przed chorobami mózgu, takimi jak choroba Parkinsona. Neuroprotekcyjne efekty mogą dawać subklasy flawonoidów - antocyjany.

Mężczyzni, którzy jedli najwięcej flawonoidów byli o 40 % mniej narażeni na rozwój choroby niż ci, którzy jedli  tych związków najmniej.

Wnioski muszą zostać potwierdzone przez duże badania epidemiologiczne i kliniczne.

(0)
Reklama
Komentarze