Zaloguj
Reklama

Jedzenie czerwonego mięsa a ryzyko udaru mózgu

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Reuters Health

Jedzenie czerwonego mięsa a ryzyko udaru mózgu
Fot. Panthermedia
(0)

Częste spożywanie czerwonego mięsa wpływa na zwiększone ryzyko udaru mózgu.

Nowe wyniki badania sugerują, iż dieta bogata w czerwone mięso podwyższa ryzyko udaru mózgu, natomiast dieta drobiowa je obniża.

Dr Frank Hu wraz z kolegami zebrał dane z badań śledzących dziesiątki tysięcy kobiet i mężczyzn.

W ciągu ponad 20 lat pracy, prawie 1 400 mężczyzn i ponad 2 600 kobiet miało wylew.

Naukowcy chcieli zbadać jak oddziałują różne rodzaje białek w diecie na ryzyko udaru. Zbadano czerwone mięso, drób, ryby, nabiał i inne źródła białka.

Mężczyźni spożywający podwójne porcje czerwonego mięsa dziennie, mieli podwyższone ryzyko wystąpienie udaru o 28%, natomiast w takiej samej sytuacji u kobiet ryzyko wzrosło o 19%.

Larsson twierdzi, iż wyniki potwierdzają obecne zalecenia, aby ograniczać spożywanie czerwonego mięsa na korzyść drobiu i ryb.

(0)
Reklama
Komentarze