Zaloguj
Reklama

Herbata i kawa w prewencji udaru niedokrwiennego mózgu

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Larsson SC, Männistö S, Virtanen MJ, Kontto J, Albanes D, Virtamo J. Coffee and Tea Consumption and Risk of Stroke Subtypes in Male Smokers Stroke. 2008;39:1681-1687.

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Herbata i kawa w prewencji udaru niedokrwiennego mózgu
Fot. medforum
(5)

Ze względu na zawartość dużych ilości antyoksydantów w kawie czy herbacie, codzienne picie dużych ilości powyższych używek wydaje się chronić mężczyzn palących papierosy przed wystąpieniem udaru niedokrwiennego mózgu. Takie wnioski płyną z dużego, prospektywnego badania przeprowadzonego wśród fińskich palaczy.

Badaniem objęto 26556 mężczyzn (palaczy) w wieku od 50 do 69 lat, bez przebytego udaru w wywiadzie. Ilość spożywanej kawy i herbaty w chwili włączenia do badania była oceniana przy użyciu specjalnego kwestionariusza. W okresie prowadzonej obserwacji wynoszącym średnio 13,6 lat w grupie badanej odnotowano wystąpienie 2702 udarów niedokrwiennych mózgu, 383 krwotoków śródmózgowych (ICH) oraz 196 krwotoków podpajęczynówkowych (SAH). Po uwzględnieniu wieku i występowania czynników ryzyka chorób układu krążenia, konsumpcja obu używek była odwrotnie związana z ryzykiem wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu, nie miała natomiast wpływu na wystąpienie ICH ani SAH. U osób spożywających ponad 8 filiżanek kawy dziennie ryzyko wystąpienia udaru było zmniejszone o 23 %, natomiast u pijących 2 lub więcej filiżanek herbaty ryzyko to zmniejszało się o 21 %.

(5)
Reklama
Komentarze