Zaloguj
Reklama

HCV a zwiększone ryzyko choroby Parkinsona

HCV a zwiększone ryzyko choroby Parkinsona
Fot. medforum
(2)

W chorobie Parkinsona dochodzi do postępującego uszkodzenia mózgu. Pacjenci mają problemy nie tylko z poruszaniem się ale także ze spożywaniem posiłków, pisaniem, mówieniem czy myciem się. Do dziś poszukiwane są bezpośrednie przyczyny rozwoju tego schorzenia.

Cały czas nie jest znana bezpośrednia przyczyna choroby Parkinsona. Choć wiadomo, że wpływ na jej rozwój mają z całą pewnością czynniki genetyczne, toksyczne, neuroinfekcje, stres oksydacyjny czy czynniki środowiskowe. Badania naukowe wykazały, że wirus zapalenia wątroby typu C może mieć ogromny wpływ na rozwój chorób o podłożu neurodegeneracyjnym, w tym choroby Parkinsona. Potwierdzono bowiem, że pacjenci z HCV częściej zapadali na Parkinsona niż osoby zdrowe. W chwili obecnej prowadzone są szersze badania mające na celu potwierdzenie tej hipotezy.  

(2)
Reklama
Komentarze