Zaloguj
Reklama

Dieta a udar niedokrwienny

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • International Stroke Conference; San Antonio, Texas, USA: 24–26 February, 2010

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Dieta a udar niedokrwienny
Fot. medforum
(5)

Nadmierne spożycie izomerów trans podnosi ryzyko zawału mózgu.

W tłuszczach pochodzących od przeżuwaczy (na przykład krów) a w jeszcze większych ilościach w margarynie i maśle roślinnym występują tak zwane izomery trans, które znane są ze szkodliwego wpływu na zdrowie. Sirin Yaemsiri z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill (USA) i współpracownicy zakończyli niedawno wieloletnie badania z udziałem kilkunastu tysięcy kobiet w wieku ponad 50 lat.

Jak podano na Międzynarodowej Konferencji Udaru, która odbyła się w lutym w amerykańskim mieście San Antonio, spożycie ponad 86 gramów tłuszczu dziennie okazało się znacznie zwiększać ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu. W szczególności dotyczy to izomerów trans, co potwierdza zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Serca, by stanowiły one źródło tylko 1 procenta dostarczanej w pożywieniu energii.

(5)
Reklama
Komentarze