Zaloguj
Reklama

Co mają wspólnego spożywane pokarmy z bólem głowy?

Co mają wspólnego spożywane pokarmy z bólem głowy?
Fot. panthermedia
(1)
Każdy z nas doświadczył w sowim życiu choć raz bólu głowy. Znanych jest kilkanaście rodzajów bólu głowy, których przyczyn powstania jest bardzo wiele (od leków, po chorobę, silny stres czy wrażliwość na zapachy).
 
 
 
Najnowsze badania pokazują, iż rodzaj preferowanej przez nas diety ma także wpływ na to czy boli nas głowa. W wielu bowiem przypadkach ból głowy jest „odpowiedzią” na to, iż odżywiamy się niewłaściwie (jemu z byt mało, posiłki są nieregularne, mało wartościowe) a także spożywamy w ciągu dnia zbyt mała ilość płynów. 
 
Większość osób, jest w stanie sama określić, po jakim pokarmie lub napoju  występuje u nich ból głowy, np. czerwone wino, ser pleśniowy, papryka, pokarmy smażone. W sytuacji gdy ból głowy będzie powracał po tych pokarmach warto zastąpić je innymi i z nich zrezygnować.  
 
(1)
Reklama
Komentarze