użytkowników online: 4371

Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta.

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.2)
      Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (578) Artykuły (40) Porady (15) Społeczność (486) Szukaj  

Forum - Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta.

Boleści kregosłupa lędzwiowego [7]

• Dodano: 18-07-2011, 15:28
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dzień dobry. Od 4 lat zmagam sie z dolegliwościami kręgosłupa lędźwiowego. Oto wynik rezonansu z 12.2009r:
      Zmiany zwyrodnieniowe w dolnym odcinku kręgosłupa L.Stożek końcowy rdzenia prawidłowy. Na poziomach L-1-L2, L2-L3 i L3-L4 obraz krążków mk prawidłowy. Na poziomie L4-L5 zmiany degeneracyjne w krążku mk, płaskopodstawna wypuklina, spłaszczenie worka oponowego bez cech ucisku elementów w nich przebiegających. Nieco przewężone są kanały korzeniowe, otwory mk, do czego przyczyniają się zmiany zwyrodnieniowe. Na poziomie L5-S1 zmiany degeneracyjne w krążku mk, medialno lewoboczne wypadnięcie jądra miażdzystego tarczy mk z zajęciem zachyłka bocznego po stronie lewej, uciskiem worka oponowego od strony lewej i korzenia trawersującego. przewężone są kanały korzeniowe, otwory mk, do czego przyczyniają sie także zmiany zwyrodnieniowe.

Jetem po stała kontrolą rehabilitanta. Obecnie mam bardzo silne bóle kręgosłupa piersiowego i szyjnego. Lekarz zlecił rtg kręgosłupa piersiowego:
      oto wynik:
      Niewielka esowata skolioza kr.Th. zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w postaci drobnych osteofitów na przednich krawędziach trzonów kręgów piersiowych w odcinku środkowym z towarzyszącą obecnością drobnych guzków Schmorla na blaszkach granicznych- obraz RTG sugeruje przebytą chorobe Scheuermanna.

Od 8 miesięcy codziennie rano wstaje z łóżka na kolanach, jest coraz gorzej . Codziennie muszę rozchodzić kregosłup około 3 godziny, rano nie mogę się wykąpać, usiąść, po prostu normalnie funkcjonować. W zeszłym roku lekarz proponował operację wyciagniecia dysku, na która się nie zgodziłam. Teraz po tych codziennych boleściach chyba zdecyduje się . Nie wiem co robic . ?? Co to za życie jak chodze jak babcia 90 letnia. Prosze o radę.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      Witam, po tym co Pani napisała nie można mieć wątpliwości, że ma Pani daleko posuniętą chorobę zwyrodnieniową kręgosłupa.
      By utrzymać odpowiednią ruchomość kręgosłupa proszę zapytać fizjoterapeuty o możliwość dobrania odpowiednich ćwiczeń (powinien Panią zbadać równiez lekarz, ćwiczenia powinny byc odpowiednie do Pani stanu)
      Dodatkowo na ból pomaga fizykoterapia- leczenie ciepłem, odpowiednimi prądami które dzialają bardzo przeciwbólowo i rozluźniaja mięśnie. Podejrzewam, że miała Pani już z tym do czynienia, warto nie zaprzestawać rehabilitacji, a jeśli Pani nie miała z tym do czynienia- czas najwyższy smile
      Jeśli to nie pomoże zawsze mozna sięgnąć po farmakoterapię.
      Sama może Pani zadbac o odpowiednie pozycje ułożeniowe przy silnych bólach kręgosłupa. Proszę zapytać o nie lekarza bądź fizjoterapeuty. Sporo jest o tym również w internecie.
      Życzę szybkiej ulgii w bólu. Pozdrawiam.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 08-09-2011, 18:04
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dziękuje bardzo za odpowiedz. Farmakologie stosuje non stop jak i również fizykoterapię. Poprawa jest mierna.
      Byłam własnie na ponownym rezonansie . Oto wynik arrow miany zwyrodnieniowe kręgosłupa L-S o niewielkim nasileniu. Częściowa lumbalizacja kręgu S1. Na poziomie L5-S1 szerokopodstawna centralnie lewoboczna protruzja dysku z lekkim uciskiem worka oponowego. Na poziomie L4-L5 centralna protruzja dysku z lekkim uciskiem worka oponowego. Na pozostałych poziomach rozlużnienie pierścieni wlóknistych bez znaczącego wpływu na worek opnowy i korzenie nerwowe. W trzonach L5 i S1 zmiany degeneracyjne typu II wg Modicka. niewlielkie, obustronne zweżenie kanałów korzeniowych L5- S1. Stożek końcowy oraz nici ogona końskiego zmian nie wykazuja.

Prosze o interpretacje wyników. Czy to oznacza, że dyski koga mi wypaść. Jestem umowiona do neurochirurga w pażdzierniku. Dziękuję.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 20-09-2011, 09:37
      •  
      •  
      •  
      •  
      Kochana!!!
      Jeżeli chceszżyć bez bólu to proponuję Wam i innym na forum którzy mają problemy z kręgosłupem i bólami stawów, barków i innych części ciała o skontaktowanie się ze mną drogą mailową podaję mój adres mailowy:
      barbara@foliadex.poznan.pl
      lub GG 5130654.
      Znam bardzo dobrego lekarza ortopedę w Poznaniu leczy między innymi sportowców, sprawy pourazowe. Ja i mój małżonek jesteśmy żywym przykładem, ja miałam bóle drętwienia obu rąk a mój małżonek ma nogę po wypadku samochodowym i miał problemy z chodzeniem, dzisiaj nie narzekamy na żadne dolegliwości. Proszę mnie wierzyć lekarz jest rewelacyjny i wizyta u Niego jest skuteczna dla pacjenta, ale pacjent musi rygorystycznie wykonywać zalecenia doktora.
      To że lekarze mówią diagnozę - zwyrodnienie kręgosłupa i że musi pan/pani schudnąć to takie sobie gadanie, bo coś muszą mówić, potem rehabilitacja na rozluźnienie, lekarsta na uśmieżenie bólu itp. sprawy.
      A jak wszystko już zastosujemy to ból wraca z powrotem, po jakimś czasie.
      Pozdrawiam Barbara z Poznania.
      • Dodano: 25-09-2011, 22:15
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam. byle to by nie byl doktor o imieniu darek. bo mi robil i spieprzyl
      • Dodano: 26-09-2011, 11:25
      •  
      •  
      •  
      •  
      Doktor ten na pewno nie ma imienia Darek.
      Jak czytam te posty to mam wrażenie, że wszyscy chodzą do nie odpowiednich lekarzy.
      A lekarze jak to lekarze, wypisują recepty i "następny proszę".
      Tego lekarza poleciłam już wielu osobom i bardzo pomógł.
      Ale cóż, proszę się ze mną skontaktować mailowo lub na GG, to opowiem jak mnie On pomógł.
      Pozdrawiam serdecznie Barbara z Poznania.
      • Dodano: 27-09-2011, 11:20
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam lekarz o imieniu Darek to jest kawal partacza.P.OSZLAM NA OPERACJE O WLASNYCH SILACH A PO OPERACJI WYNIESIONO MNIE ZE SZPITALA. CHYBA WIEDZIAL ZE ZROBIL MI COS NIE TAK,BO WYSLAL MNIE DO BORNEGO SULINOWA NA REHABILITACJE DLA CHORYCH NA SM. ROK CZASU ZYJE W WIELKIM BOLU NOG. TO BYL ORTOPEDA. REHABILITANCI TWIERDZA ZE NIE POWINIEN MI ROBIC TEJ OPERACJI.MOJ EMAIL jacus1206@wp.pl pozdrawiam

Podobne dyskusje

Ankieta

Jak się uspokajasz?