użytkowników online: 4211

Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta.

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.2)
      Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (578) Artykuły (40) Porady (15) Społeczność (486) Szukaj  

Forum - Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta.

Sztywnienie karku a zapalenie opon mózgowych [2]

• Dodano: 31-08-2010, 16:32
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam, jestem studentką I roku fizjoterapii. W czwartek mam egzamin ustny z anatomii. Od kolegów, którzy już go mieli, dowiedziałam się, ze często zadawanym pytaniem jest: "dlaczego przy zapaleniu opon mózgowych występuje sztywnienie karku". Niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Czy mógłby ktoś mi pomóc? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam,

Olga
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      Sztywność karku jest jednym z objawów oponowych powstających w wyniku podrażnienia opon mózgowo-rdzeniowych i występujących zwykle wraz z innymi objawami podmiotowymi, takimi jak bóle głowy, nudności, wymioty, światłowstręt.
      Objaw ten może pojawiać się nie tylko w przypadku zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, ale również w krwawieniu podpajęczynówkowym lub wklinowaniu ośrodkowym lub wklinowaniu migdałków móżdżku. W głębokiej śpiączce, niezależnie od jej przyczyny, sztywności karku nie stwierdza się.
      Obok sztywności karku do objawów oponowych należą również:
      - objaw Kerniga
      - objaw Brudzińskiego
      - objaw karkowo-paluchowy Hermana
      - objaw Flataua
      - objaw Amossa

Źródło: 1) Podemski R. Kompendium neurologii. Wyd.ViaMedica, 2) Bradley W.G. Neurologia w praktyce klinicznej. Wydanie polskie pod redakcją Prusińskiego A. Wydawnictwo Czelej Sp z.o.o
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: