użytkowników online: 4716

Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (4.2)
      Neurologia. Forum dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (538) Artykuły (34) Porady (15) Społeczność (798) Szukaj  

Forum - Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

przykurcz ścięgien achillesa [8]

• Dodano: 14-09-2007, 22:01
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam. Chciałabym dowiedzieć się wiecej o przykurczu ścięgieni achillesa. Na czym to polega, jakie są zalecane rehabilitacje, i przede wszystkim jakie są tego skutki?

Mianowicie mam 14 letniego brata który ma przykurcz ścięgien achillesa połączony z neuropatią czuciowo ruchową. Jest leczony, przechodzi rehabilitacje, lekarze troche późno zdiagnozowali chorobe..

chciałabym wiedzieć czy rehabilitacja może mu pomoc na tyle żeby choroba nie postępowała i żeby dalej chodził. Teraz, kiedy dojrzewał bardzo urósł i to że stawia źle stopy zrobiło się bardziej widoczne.

Lekarze mówia że rehabilitacja może pomoc, na tyle ze odbuduje mięśnie achillesa, lekki problem z chodzeniem zawsze będzie, ale mnie nurtuje raczej problem kwestii, czy jest w ogole mozliwosc że w przyszlości bedzie miał takie problemy z chodzeniem że trzeba bedzie szukać innych rozwiązań.. bardzo proszę o rade i rozjaśnienie mi sytuacji.

ktio

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      wszystko da sie zrobić ja miałem już 2 operacje na przykurcz scięgien ahillesa bez systematycznej rehabilitacji objawy wracają
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 26-03-2009, 02:43
      •  
      •  
      •  
      •  
      mialem dwie operacje na achillesa jako zawodowy pilkarz jakos nie narzekam jest bardzo dobra klinika w niemczech ktora potrafi robic cuda pozdrawiam marek
      • Dodano: 28-03-2009, 20:20
      •  
      •  
      •  
      •  
      moja 5 letnia corka ma przykurcz achillesa dwoch nog jest po rehabilitacji i jest troche lepiej teraz ma zlecony botox .ale caly czas ma chod na palcach.czy botox jej pomoze ?[addsig]
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
      Oddano 3 głosy
      • Dodano: 03-05-2010, 23:32
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mój synek 6 lat... też stwierdzono u niego Przykurcz ścięgna Achillesa, przeszedł intensywną rechabilitacje, Leczenie botoxem i jak na razie nic nie przyniosło efektu... frown Teraz czekamy na operacje podcięcia ścięgna Achillesa. Mam nadzieje że w końcu nam się uda i synek zacznie chodzić prawidłowo confused Czy ktoś był w podobnej sytuacji???? Proszę o rade... z g&amp eek acute;ry dziękuje wink
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 06-02-2011, 10:12
      •  
      •  
      •  
      •  
      Drodzy Rodzice

Byłam w podobnej sytuacji. Znalażłam alternatywę dla podcinania ścięgin i botuliny. Efekt jest rewelacyjny!
      W czerwcu ubiegłego roku mój syn został poddany zabiegowi metodą ulzibata. Musieliśmy to zrobić, aby uratować biodra przed zwichnięciem. Botulina już nie przynosiła efektu, a na operacje wydłużenia ścięgien nie chciałam się zdecydować z wielu powodów.

Metoda pochodzi z Rosji, zabiegi są wykonywane w wielu miejscach na świecie. Polega na wprowadzeniu w nadmiernie napięty mięsień specjalnego skalpela-igły, który przecina napięte włókno. Efekt jest trwały a zabieg nie pozostawia blizn. Jego bolesność też jest mniejsza w porównaniu z operacjami wydłużania ścięgien (laserową czy tradycyjną).

Sens metody, przebieg zabiegu i skutek opisałam na stronie syna:
      http://www.pawelmakowski.pl/27_czerwca_2010_fibrotomia_metoda_ulzibata_los_madronos_hospital_madryt_hiszpania.html
      http://www.pawelmakowski.pl/fibrotomia_charakterystyka_metody_ulzibata.html

Wiadomość najistotniejsza jest taka, że udało się sprowadzić rosyjskich chirurgów do Polski i od marca w Krakowie będą wykonywane takie zabiegi. Jak na razie niestety nierefundowane przez NFZ, ale zabiegi wykonywane na terenie Polski mają szansę na dofinansowania z różnych fundacji.

Odpowiem na każde pytanie.
      Piszcie na mail
      pawelmakowski@onet.eu

Pozdrawiam

Edyta
      mama Pawła z MPD
      www.pawelmakowski.pl
      • Dodano: 03-02-2012, 16:17
      •  
      •  
      •  
      •  
      co to za głupoty że metoda tradycyjna jest niebezpieczna nie prawda ja miałem operacje ścięgna było wydłużane i wszystko było w porządku niestety czeka mnie kolejny zabieg ze względu na to iż mam uszkodzone nerwy piszcelowy i strzałkowy ale nawet nie był duży bol po zabiegu
      • Dodano: 04-02-2012, 02:50
      •  
      •  
      •  

Zaciekawiła mnie porada na temat napadów nieświadomości. Sami zobaczcie:

http://www.forumneurologiczne.pl/specjalista/ep,470,napady-nieswiadomosci,from-user

• Dodano: 04-02-2012, 13:24
      •  
      •  
      •  
      •  
      ktio 2007-09-14 22:01:00 Witam. Chciałabym dowiedzieć się wiecej o przykurczu ścięgieni achillesa. Na czym to polega, jakie są zalecane rehabilitacje, i przede wszystkim jakie są tego skutki?
      Mianowicie mam 14 letniego brata który ma przykurcz ścięgien achillesa połączony z neuropatią czuciowo ruchową. Jest leczony, przechodzi rehabilitacje, lekarze troche późno zdiagnozowali chorobe..
      chciałabym wiedzieć czy rehabilitacja może mu pomoc na tyle żeby choroba nie postępowała i żeby dalej chodził. Teraz, kiedy dojrzewał bardzo urósł i to że stawia źle stopy zrobiło się bardziej widoczne.
      Lekarze mówia że rehabilitacja może pomoc, na tyle ze odbuduje mięśnie achillesa, lekki problem z chodzeniem zawsze będzie, ale mnie nurtuje raczej problem kwestii, czy jest w ogole mozliwosc że w przyszlości bedzie miał takie problemy z chodzeniem że trzeba bedzie szukać innych rozwiązań.. bardzo proszę o rade i rozjaśnienie mi sytuacji.

Witaj. Wspominasz że Twój brat choruje na neuropatie czuciowo - ruchowa i jak wiesz jest to choroba postępująca, a te objawy są właśnie typowe w neuropatii ruchowej. Leków nie ma, ale rehabilitacja może częściowo zmniejszyć postęp choroby.
      Pozdrawiam.

Beata

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?