użytkowników online: 2462

Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (4.1)
      Neurologia. Forum dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (462) Artykuły (35) Porady (15) Społeczność (738) Szukaj  

Forum - Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? [230]

• Dodano: 21-10-2007, 17:12
      •  
      •  
      •  
      •  
      A zabieg nie byl platny, zreszta opieka na oddziale nerochirurgii w WIM jest po prostu rewelacyjna, zaliczylam juz kilka szpitali ale takich ludzi nigdzie wiecej nie spotkalam wiec jesli macie sie poddac operacji gruczolaka - polecam ten oddzial! icon_razz.gif

Jeszcze niedawno takie operacje robil prof Podgorski ale teraz zajmuje sie tym dr Zielinski, natomiast z endo przy akromegalii najlepszy jest dr Zdunowski ze szpitala bielanskiego, zloty czlowiek icon_biggrin.gif

kasik69
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 22-10-2007, 22:03
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Dzięki piękne za informację czy zabieg jest płatny. Pozdrawiam Iwona Bielsko icon_smile.gif
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 24-10-2007, 14:32
      •  
      •  
      •  
      •  

28-08-2007 o 23:07, kasik69 :

Skierowanie do WIM może wystawić lekarz rodzinny, jednak należy najpierw ustalić przyjęcie do szpitala z lekarzem w WIM.

witam ja jestem po operacji guza i mam akromegalie i mam pytanko czy slyszal ktos o chorej kobiecie na A.ktora zaszla w ciaze??
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 25-10-2007, 09:20
      •  
      •  
      •  
      •  
      Czesc,

moja znajoma ze szpitala bielanskiego z akromegalia ma cudownego syna, jak poszukasz sobie na innych forach to znajdziesz wiele kobiet, ktore maja i dzieciatko i chorobe. Ja nie mam dzieci ale to nie dlatego ze nie moglam ale z wyboru. Porozmawiaj z dobrym ginekologiem endokrynologiem, czasem na pewno sa w naszym przypadku problemy z zajsciem w ciaze, ale czy masz wysoka prolaktyne? masz mlekotok? Naprawde, GLOWA DO GORY!!!!!! icon_wink.gif
      • Dodano: 25-10-2007, 09:33
      •  
      •  
      •  

Szczepienia dzieci, które mają padaczkę. Opisane całe objawy i przebieg, wraz z zachowaniem, jak postępować.

To naprawdę mi pomogło:

http://www.forumneurologiczne.pl/specjalista/ep,196,szczepienia-u-dzieci-z-padaczka,from-user

• Dodano: 25-10-2007, 09:46
      •  
      •  
      •  
      •  
      każdy guz to nowotwór większość guzów przysadki jest usuwane metodą przez nos lecz zdażają sie przypadki usunięć przez otwarcie czołowo oczodołowe.trzeba zrobić rm i najlepiej udać się do neurochirurga endokrynologa. Gośc
      • Dodano: 12-11-2007, 00:48
      •  
      •  
      •  
      •  

10-09-2007 o 19:25, kasiaw_ :

hej! Wiecie moze jak dlugo trwa to leczenie norprolaciem, zeby wreszcie ten gruczolak zniknal? Mam mikrogruczolaka biore norprlac od 3 miesiecy ale efektow brak, glowa boli mnie z ta sama czestotliwoscia... no moze troszeczke slabiej... mlekotok tak jak byl tak jest, a ja sie denerwuje ze faszeruja mnie lekarstwami ktore na mnie nie dzialaja...:/ co myslicie?

Pozdrawiam KasiaW.
      [addsig]

klarcia

• Dodano: 12-11-2007, 01:05
      •  
      •  
      •  
      •  

10-09-2007 o 19:25, kasiaw_ :

hej! Wiecie moze jak dlugo trwa to leczenie norprolaciem, zeby wreszcie ten gruczolak zniknal? Mam mikrogruczolaka biore norprlac od 3 miesiecy ale efektow brak, glowa boli mnie z ta sama czestotliwoscia... no moze troszeczke slabiej... mlekotok tak jak byl tak jest, a ja sie denerwuje ze faszeruja mnie lekarstwami ktore na mnie nie dzialaja...:/ co myslicie?

Pozdrawiam KasiaW.

Witaj.

Chyba Ci wyslalam jeden wpis pusty.Dopiero ucze sie obslugiwac to "ustrojstwo".

Od prawie dwudziestu lat tez mam guz w przysadce.

Zaczelam go leczyc dopiero jak urosl do 1,8 mm i bylo tylko 2 mm

do nerwow wzrokowych.Wtedy grozi utrata wzroku.

Terapie kontynuuje juz ponad piec lat,ze zmiennym szczesciem.

Biore Norprolak.Jak mi sie znudzi i odstawie,bydle znowu rosnie.

Teraz (mimo leku) ma ok.6mm.

Mieszkam w Niemczech.Lekarz odradza operacje,jest latwa w przebiegu (przez nos),ale grozi uszkodzeniem przysadki

i koniecznoscia do konca zycia zarzywania hormonow,ktorymi przysadka steruje.

Nie wiem ile masz lat,czy masz dzieci.

Napisz do mnie na skrzynke - bede mogla wiecej Ci doradzic.

Moge tez podzielic sie z Toba moim lekiem.

Z tresci postow wnosze,iz w Polsce sa bardzo drogie - ja tutaj mam je za darmo.

Moj adres:

renklar@yahoo.de

Pozdrawiam serdecznie.[addsig]

klarcia

• Dodano: 18-11-2007, 17:07
      •  
      •  
      •  
      •  

11-09-2007 o 17:25, kasiaw_ :

to u mnie jest jeszcze inaczej... zawsze mialam prolaktyne w normieicon_smile.gif lekarze zglupieli jak zobaczyli ze mam mlekotok, omdlenia, bole glowy.. potem okazalo sie ze jest gruczolak ale prl zwsze byla w normie! a ty juz jestes wyleczona? wchlonal sie ten gruczolak? tez mialas takie straszne bole glowy? ja 2-3 razy w tygodniu laduje na pogotowie bo tylko po zastrzykach mi przechodzi:/ pozdrawiam KasiaW.

icon_frown.gif -Kasiu - wyslalam Ci odpowiedz na Twojego maila,nie wiem czy doszla.Odezwij sie.Pozdrawiam,Klarcia
      • Dodano: 19-11-2007, 19:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      To ja wyprowadzam sie za zachodnią granice jak tam leki są za darmo. Mój gruczolak ma 5mm.
      • Dodano: 19-11-2007, 19:44
      •  
      •  
      •  
      •  
      Do poprzedniej wypowiedzi-hmmm poczucie humoru mnie nie opuszcza bo inaczej siedziałabym i tylko zamartwiała sie.

Po 2,5 rocznym leczeniu hiperprolaktynemii przypadkowo trafiłam do neurologa z problemem pod tytułem-korzonki.

Super lekarz zainteresował się -w przeciwieństwie do innych-również problemem przysadki. Mianowicie skierował mnie na RMI.

Wyszedł owy gruczolak którego dotad tylko przepowiadali a to ginekolog a to endokrynolog-ale szkoda było kasy na badania.

Gruczolak jest nieoperacyjny, nie mam problemów ze wzrokiem. Wcinam tylko Bromocorn w dawce dość sporej.

Do tego wyszła jeszcze torbiel 4mm w poblizu lewego konara mózgu. Neurolog mówi że to niezbyt ciekawy obszar.

Bóle głowy mam od 11 lat-miałam wtedy zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

Tak jakoś ciągle pod górke.

Pozdrawiam wszystkich gruczolakowców.

Mam nadzieje ze wybaczycie mi ,,tak lekkie" podejście do problemu ale tak wydaje mi się łatwiej to zaakceptowac.

Podobne dyskusje

Ankieta

Jak się uspokajasz?