użytkowników online: 640

Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (4.2)
      Neurologia. Forum dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (535) Artykuły (34) Porady (15) Społeczność (798) Szukaj  

Forum - Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? [232]

• Dodano: 03-02-2010, 16:12
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam! W 2007r.miałam wynik prolaktyny powiększony,wyciek z piersi,ból głowy,od pare lat nie mogłam zajsć w ciąże,rezonans magnetyczny -mikrogruczołak przysadki mózgowej.(stosunkowo mały-2-2mm) mad .Od tamtej pory lecze się u endokr.,ginekologa.Leczenie Bromergon.Dodam iż mam córkę 13 lat.Każdy lekarz mi mówił,żebym się cieszyła,bo mam dziecko,a ja na to,że chciała bym drugie,to pani nie ma szans.. frown Po tylu latach znalazłam prywatnie dobrego lekarza ginekologa i teraz mam synka rok skonczył.Oczywiście ciąza była zagrożona,ale się udało,urodziłam wcześniaka,karmiłam piersią,choczarz lekarzy mi zabraniali,bo miałam zawroty głowy,i napewno dużą prolaktynę.Teraz czuje się różnie,ale zawsze boli głowa,zawroty,niestrawność,ciało jakby nabrznięte,nie mam siły,rozdrażniona jestem,a przy wychowaniu dzieci muszę być zdrowa żeby dzieci były zadowolone,i mąż też.Trzy lata temu miałam usunięty jajnik z przewodem.WIECIE może jak się zachowuję gózek po ciąży,porodzie siłami natury,bo mówią,że mógł przez to się powiększyć?A rezonans będę miała w maju,i tyle czekania jeszcze frown proszę o odpowiedzi,przepraszam za ortografiję,bo ciągle się uczę jej.Jeden lekarz mi powiedział.że gruczołak to nie problem,ale to nie prawda,bo jest to duży problem,i pozdrawiam wszystkich z tym problemem smilefrown

Ola.O.

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 28-02-2010, 16:36
      •  
      •  
      •  
      •  
      • Dodano: 28-02-2010, 18:21
      •  
      •  
      •  
      •  
      Nie wiem,co to się dzieję z tą przysadką,bo coraz częściej czytam,że są problemy u młodych ludzi,i lekarzy powinni na to zwrócić uwagę.A co do twojego pytania GAGOOL,to faktycznie są przypadki,że gruczolak jest,a potem znika,ale po jakimś czasie wraca frown .Ja też w maju,jak tu wyżej napisałam czekam na badanie rezonansu,żeby się dowiedzieć,co się dzieję u mnie po trzech latach,a w tym po przebytej ciąży.Nawet prosiłam o odpowiedzi tu,ale nikt mi nie odpowiedział,więc muszę czekać na wynik.I na pewno każdy przypadek inny,bo organizm inaczej reaguję na te czynniki.Pozdrawiam,Ola.O. cry

Ola.O.

• Dodano: 28-02-2010, 21:52
      •  
      •  
      •  
      •  
      ja mam takie pytanie - co robicie zbólami głowy ja miałam usuniety guz w grudniu 2008 jest 2010 guz jest nadal 17x10x19 był duzo wiekszy hormony mam dziwne to znaczy takie sobie i nie za wysokie i nie za niskie/ mam czekac pewnie na zabieg czy ktos był operowany dwa razy? a co z głową boli was
      • Dodano: 15-03-2010, 11:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      Gość 2007-03-29 20:48:00 Jest to guz który często wystęopuje u osób w młodym wieku, w zaleznosci od jego wielkosci lekarz wraz z Toba podejmie leczenie... zazwucvzaj jest to terpia chormonalna (operacja jest ostaetcznoscia:/) Jezeli nie jest on duzy to nie ma sie o co martwic. Sama jestem po operacji guza piersi czekam na oparcje drugiej i mam guza przysadki za mieisac zaczyna leczenie-trwa ono ok 3 mieisiecy w czasie ktorych rozrost guza zostanie zachamowany i byc moze uda sie ze zniknie zupelnie icon_smile.gif Powodzenia icon_smile.gif
      • Dodano: 05-04-2010, 21:38
      •  
      •  
      •  
      •  
      • Dodano: 07-04-2010, 19:42
      •  
      •  
      •  
      •  
      Nie martw się.Ja mam też guza przysatki,leczy się go lekami.Zbadaj prolaktynę i udaj się do endokrynologa.Powodzenia.
      • Dodano: 18-04-2010, 22:08
      •  
      •  
      •  

Zaciekawiła mnie porada na temat napadów nieświadomości. Sami zobaczcie:

http://www.forumneurologiczne.pl/specjalista/ep,470,napady-nieswiadomosci,from-user

• Dodano: 30-04-2010, 00:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      No coz, to wcale nie jest tak. Okolo 10-12 lat bralam lekarstwa na obnizenie prolaktyny (bromocriptine) i tym samym zmniejszenie guza przysadki mozgowej. Byl okolo 2 cm!!!! Zniknal. Ale zanim sie dowiedzialam ze zniknal, przestalam brac leki. Bromocriptine powodowal tak straszne skutki uboczne, ze juz prawie nie wstawalam z lozka. Chociaz minelo 5 miesiecy bez lekow ciagle jeszcze jestem slaba, moze bardziej obolala niz w bolu, ale jeszcze. Lekarze dawali mi leki rowniez przeciwko skutkom ubocznym i tak bralam przez wiele lat multum pastylek. Nie wytzymalam tego, ale lekarze do dnia dzisiejszego nie widza nic w tym dziwnego ze mi przepisywali te dodatkowe leki. Wiecej, maja mi za zle ze sama podjelam decyzje. Sa wrecz obrazeni. Ale prolaktyna niestety znow sie podnosi, pojawil sie pokarm w piersiach. Teraz trzeba tylko czekac na resultaty. Naczytalam sie o roznych lekach ktore bierzecie, a mnie poinformowali ze sa tylko 2 lekarstwa na to schorzenie, drugie podobno wyjatkowo drogie i mnie na nie nie stac. Ciekawe to wszystko.
      Czy ufac lekarzowi?
      • Dodano: 30-04-2010, 12:47
      •  
      •  
      •  
      •  
      Długo brała Pani te tabletki,ja dopiero 4 lata,ale wiedziałam od innych pacjentów,że nie wolno je odstawiać z dnia na dzień,też nie wiem co będzie dalej,jest to dziwna choroba,gdyż po odstawieniu leków objawy wracają,a lekarzy mało informują na ten temat. frown (( Życzę Pani powrotu do zdrowia. razz A co do lekarzy,to co lekarz,to inaczej mówi,ale ufać komuś trzeba,i mieć wiarę,że wszystko będzie dobrze.Pozdrawiam-Ola.O.

Ola.O.

• Dodano: 06-05-2010, 16:43
      •  
      •  
      •  
      •  

Podobne dyskusje

Ankieta

Leki uspokajające - kiedy pojawia się uzależnienie?