Diabetologia - grupa dla osób leczących się na cukrzycę i jej powikłania

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (1.5)
      Masz cukrzycę i powikłania cukrzycowe? Ta grupa poświęcona jest dla osób, które chorują na cukrzycę lub podejrzewają jej objawy
       O grupie Forum  Wiadomości (15) Artykuły (1) Społeczność (23) Szukaj  

Forum - Diabetologia - grupa dla osób leczących się na cukrzycę i jej powikłania

objawy cukrzycy [16]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 01-04-2012, 16:04
      •  
      •  
      •  
      •  

Wzmożenie pragnienia i apetytu, częste oddawanie moczu, chudnięcie, zmęczenie, nudności, wymioty, zaburzenia widzenia, u kobiet infekcje pochwy, zatrzymanie miesiączki, u mężczyzn – impotencja. Przy kwasicy ketonowej oddech ma słodkawy zapach, zbliżony do acetonu. Zmęczenie, skłonność do omdleń, podenerwowanie, kołatanie serca, nadmierne pocenie się, głód, nagłe uczucie senności – to objawy hipoglikemii – niedoboru cukru, konieczne jest wówczas wypicie i zjedzenie czegoś, co wywoła podniesienie poziomu cukru.
      Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 03-11-2011, 14:38
      •  
      •  
      •  
      •  
      mam chyba objawy cukrzycy, często jestem śpiący i mam złe samopoczucie, jak zbadać objawy?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      Witam

Mam meza chorego od 12 lat na cukrzyce,jego objawami było zmeczenie ogolne,uczucie czestego pragnienia picia,otepnienie a zarazem nadpobudliwosc podczas spadku cukru. Proponuje udac sie do lekarza pierwszego kontaktu opowiedziec swoje objawy on zleci badania krwi ktore wykryja czy to jest cukrzyca. Prosze tego nie lekcewazyc poniewaz moj maz wpadł w spiaczke hipoglikemiczna z powodu bardzo niskiego cukru,a to jest bardzo niebezpieczne

Pozdrawiam Karolina
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 12 głosów
      Oddano 12 głosów
      tak, cukrzyca to cichy zabójca...
      • Dodano: 04-11-2011, 16:07
      •  
      •  
      •  
      •  
      Cukrzyca jak kazda choroba ma w sobie mały podstep,dlatego wizyta u lekarza jest konieczna w celu unikniecia jakich kolwiek powikłań własnie typu spiaczka hipoglikemiczna,szybko do lekarza na badania radze z własnej autopsji smile
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 8 głosów
      Oddano 8 głosów
      Ciągłe zmęczenie i senność - te objawy często mogą być połączone z ogólną depresją i niechęcią do działania.
      Zwiększone pragnienie, połączone z częstym oddawaniem moczu - nawet do 2-3 razy więcej moczu niż osoba zdrowa. Pragnienie może osiągać poziom, przy którym występuje suchość w ustach czasem utrudniająca spożywanie pokarmów.
      Objawy skórne - takie jak zapalenia śluzówki, jamy ustnej i narządów płciowych. Należy tu wymienić trudno leczące się ropniaki przyzębne, i zakażenia drożdżakowe jamy ustnej, a w przypadku narządów płciowych - świąd pochwy lub członka. W przypadku cukrzycowych objawów skórnych często występują też czyraki, grzybica paznokci, wykwity oraz wypadanie włosów.
      Bóle głowy.
      Pogorszenie zdolności widzenia.
      Objawy neurologiczne - mrowienie i drętwienie kończyn, kurcze łydek w nocy, osłabione czucie lub brak czucia w skórze, niedowłady mięśni.
      Zwiększony apetyt bez przybierania na wadze.
      Wolniejsze gojenie się ran.
      Objawem zaawansowanej cukrzycy jest zapach acetonu z ust, a w bardzo zaawansowanych stadiach - utrata przytomności (śpiączka cukrzycowa).
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 13 głosów
      Oddano 13 głosów
      Witam!
      Czy trzeba mieć wszystkie objawy??
      bo ja mam objawy neurologiczne...zmęczenie...niechęć do działania...i czasami oddaje więcej moczu...ach i od jakiegoś czasu pogorszył mi się wzrok....
      • Dodano: 03-02-2012, 18:47
      •  
      •  
      •  
      •  
      Nie oczywiscie nie trzeba miec wszystkich objawów,lecz zmozone picie,oraz ogolne zmeczenie i oddawanie moczu moga wskazywac ze cos sie dzieje niepokojacego w twoim organizmie,najlepeij udaj sie do lekarza pierwszego kontaku,i niech cie skieruje na podstawowe badanai wraz z pomiarem cukru smile
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 6 głosów
      Oddano 6 głosów
      Mam pytanie - co w przypadku spadków cukru? Nie mam cukrzycy (?), ale poziom cukru na czczo średnio 40-50. Często spada mi cukier w ciągu dnia: nagłe osłabienie, drżenie mięśni (zwłaszcza rąk i przedramion), kołatanie serca, napady głodu, nagłe pocenie, zmiany nastroju (na gorszy) i niepokój. Dokuczają mi też długotrwałe bóle głowy, nieraz po parę dni.W ciąży czasem mdlałam. Pomaga coś słodkiego i odpoczynek, ale nie od razu. Cukier badałam rzadko i zawsze był niski. Nie mam możliwości badania cukru regularnie, a mój lekarz rodzinny zbagatelizował mnie. Co robić, od czego zacząć?

sylwiath77

• Dodano: 05-02-2012, 13:19
      •  
      •  
      •  
      •  
      Moja droga udaj sie do lekarza pierwszego kontaktu,on musi skierowac cie na podstawowe badania cukru w tym krzywa cukru,to jest badanie z przed trzech miesiecy badaj cukier jaki miałaś poziom,wtedy zadecyduje lekarz,moim zdaniem sa to obiajwy cukrzycy bez watpienia frown
      Image

Image
      • Dodano: 05-02-2012, 22:59
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mój lekarz jest fatalny... Jedyne co robi dobrze to zajmuje się dziećmi i tylko dlatego jeszcze tam jestem. Spróbuję jeszcze raz i najwyżej lekarza zmienię, w końcu nie musi cała rodzina należeć do tego samego.
      A nie wiesz przypadkiem, czy jest możliwość wypożyczenia na kilka dni glukometru do domu, oczywiście paski itp musiałabym kupić, wtedy sprawdziłabym sobie cukier o różnych porach zwłaszcza jak się gorzej czuję i byłabym trochę mądrzejsza...

sylwiath77

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?