użytkowników online: 1851

Choroba Parkinsona

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.2)
      Choroba Parkinsona i inne zaburzenia układu pozapiramidowego
       O grupie Forum  Wiadomości (82) Artykuły (6) Porady (4) Społeczność (28) Szukaj  

Forum - Choroba Parkinsona

Zespół piramidowo-pozapiramidowy [14]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 04-06-2011, 12:05
      •  
      •  
      •  
      •  
      Gość 2009-01-14 22:39:00 ZESPÓŁ POZAPIRAMIDOWY

Jako zespół pozapiramidowy określa się procesy chorobowe prowadzące do zaburzenia funkcji podkorowych, od których uzależnione jest wykonanie czynności precyzyjnych. Do typowych objawów zalicza się:

§ Zaburzenia napięcia mięśniowego (wzmożone lub obniżone),

§ Zaburzenia ruchowe – hipokineza lub akineza

Najczęściej spotykane zaburzenia to: ruch pląsawicze, atetotyczne i mieszane czyli połączenie ruchów oraz mioklonie (R. Michałowicz 1993).

Do zaburzeń zespołu pozapiramidowego zalicza się także rzadziej występującą dystonię torsyjną, hemibalizm i zespół parkinsonowski. Zazwyczaj omawiane zespoły występują w dwóch zróżnicowanych postaciach klinicznych: hiperkinetyczno – hipotonicznej (pląsawica) oraz hipokinetyczno – hipertonicznej (parkinsonizm). Typowe objawy zespołu piramidowego rzadko występują u młodszych dzieci, natomiast znacznie częściej ma miejsce obniżenie napięcia mięśniowego i opóźnienie rozwoju psychoruchowego. Bardziej widoczne objawy wskazujące na uszkodzenie jąder podkorowych pojawiają się w okresie poniemowlęcym, są to głównie zmiany o charakterze hiperkinetyczno – hipotonicznym (obniżenie napięcia miąśniowego,nadmiar ruchów).

J. Czochańska, Z. Łosiowski (1985) omawiając zespoły pozapiramidowe podają, że zapobieganie stanom hiperbilirubinemii spowodowało obniżenie częstości występowania tego zespołu, a główną przyczyną występujących przypadków jest niedotlenienie. Zdaniem autorów neurologiczna ocena dzieci jest trudna z powodu dużej zmienności obrazu, który jest uzależniony od stanu dziecka oraz ograniczenia kryteriów diagnostycznych. Rozwój umysłowy dzieci rzadko wykazuje upośledzenie, jednak wiele z nich cierpi na niedosłuch lub głuchotę ze względu na uszkodzenie nerwu słuchowego.

Mam nadzieje ze choc troszke pomoglam icon_razz.gif
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 06-10-2006, 10:23
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam, mam pytanie czy ktoś mógłby mi opisać to schorzenie, gdyż takowy opis występuje na wypisie synka,a niestety nigdzie nie mogę znaleźć nic na ten temat, z góry dziękuję
      [addsig]

pozdrawiam

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
      Oddano 3 głosy
      Moja córka też ma takie rozpoznanie i niestety też nic nie wiem.Może napiszesz do mnie dorotaszajniakowska1@o2.pl
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 14-01-2009, 22:39
      •  
      •  
      •  
      •  
      ZESPÓŁ POZAPIRAMIDOWY

Jako zespół pozapiramidowy określa się procesy chorobowe prowadzące do zaburzenia funkcji podkorowych, od których uzależnione jest wykonanie czynności precyzyjnych. Do typowych objawów zalicza się:

Najczęściej spotykane zaburzenia to: ruch pląsawicze, atetotyczne i mieszane czyli połączenie ruchów oraz mioklonie (R. Michałowicz 1993).

Do zaburzeń zespołu pozapiramidowego zalicza się także rzadziej występującą dystonię torsyjną, hemibalizm i zespół parkinsonowski. Zazwyczaj omawiane zespoły występują w dwóch zróżnicowanych postaciach klinicznych: hiperkinetyczno – hipotonicznej (pląsawica) oraz hipokinetyczno – hipertonicznej (parkinsonizm). Typowe objawy zespołu piramidowego rzadko występują u młodszych dzieci, natomiast znacznie częściej ma miejsce obniżenie napięcia mięśniowego i opóźnienie rozwoju psychoruchowego. Bardziej widoczne objawy wskazujące na uszkodzenie jąder podkorowych pojawiają się w okresie poniemowlęcym, są to głównie zmiany o charakterze hiperkinetyczno – hipotonicznym (obniżenie napięcia miąśniowego,nadmiar ruchów).

J. Czochańska, Z. Łosiowski (1985) omawiając zespoły pozapiramidowe podają, że zapobieganie stanom hiperbilirubinemii spowodowało obniżenie częstości występowania tego zespołu, a główną przyczyną występujących przypadków jest niedotlenienie. Zdaniem autorów neurologiczna ocena dzieci jest trudna z powodu dużej zmienności obrazu, który jest uzależniony od stanu dziecka oraz ograniczenia kryteriów diagnostycznych. Rozwój umysłowy dzieci rzadko wykazuje upośledzenie, jednak wiele z nich cierpi na niedosłuch lub głuchotę ze względu na uszkodzenie nerwu słuchowego.

• Dodano: 25-09-2009, 17:56
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam

W roku 2008 w warszawie w szpitalu na ul. szaserow 28 rozpoznano u mojego meza chorobe msa. Objawy choroby pojawily sie ok. 5 lat wczesniej:cofnieta mowa,problem z chodzeniem,czeste oddawanie moczu.Problem pojawial sie rowniez z cisnieniem,zeby nie utracic przytomnosci maz pochylal glowe do przodu podczas chodzenia.Okazlo sie ze najwiekszy problem to cisnienie ortostatyczne.Chorzy na msa w pozycji pinowej nie utrzymuja cisniena stalego w calym ciele .Z pozycji lezacej wstajac maja taki spadek cisnienia ze potrafia stracic przytomnosc.Leki jakie zazywa to:viregyt-k 2x1,ditropan 3x1 i cortineff (tabletki) 1 rano.
      Obecnie jest pod opieka Kliniki Wieku Podeszlego w katowce-ligota.Od pol roku bieze udzia w testowaniu leku DROXIDOPA,pomaga on utrzymac cisnienie sprawdza sie bardzo dobrze.Za miesiac powinien juz pojawic sie w aptekach.

Pozdrawiam serdecznie, chetnie pomoge i odpowiem na pytania.

Gabriela
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      Gość 2009-01-14 22:39:00 ZESPÓŁ POZAPIRAMIDOWY

• Dodano: 08-03-2010, 17:07
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mam pytanie.
      Czy w zespole pozapiramidowym mogą występować jednorazowe napady padaczkowe? Czy była to typowa reakcja po zażyciu leku? Dodam, iż jest to osoba w starszym wieku.
      Prosiłabym o odpowiedź.
      M.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 08-07-2010, 10:48
      •  
      •  
      •  
      •  
      ;/
      • Dodano: 30-07-2010, 20:50