użytkowników online: 3584

Choroba Parkinsona

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.2)
      Choroba Parkinsona i inne zaburzenia układu pozapiramidowego
       O grupie Forum  Wiadomości (82) Artykuły (6) Porady (4) Społeczność (28) Szukaj  

Forum - Choroba Parkinsona

Zespół piramidowo-pozapiramidowy
      smilefrownbiggrinwinkeekcoolconfusedrazzmadarrowexclaimevilcrycheesygrin
      Nie chcesz wpisywać KODU? Nie chcesz być anonimowy?
      Zaloguj się lub stwórz konto w serwisie.

Ostatnie posty w wątku: Zespół piramidowo-pozapiramidowy

• Data dodania: 04.06.2011 12:05
      Gość 2009-01-14 22:39:00 ZESPÓŁ POZAPIRAMIDOWY

Jako zespół pozapiramidowy określa się procesy chorobowe prowadzące do zaburzenia funkcji podkorowych, od których uzależnione jest wykonanie czynności precyzyjnych. Do typowych objawów zalicza się:

§ Zaburzenia napięcia mięśniowego (wzmożone lub obniżone),

§ Zaburzenia ruchowe – hipokineza lub akineza

Najczęściej spotykane zaburzenia to: ruch pląsawicze, atetotyczne i mieszane czyli połączenie ruchów oraz mioklonie (R. Michałowicz 1993).

Do zaburzeń zespołu pozapiramidowego zalicza się także rzadziej występującą dystonię torsyjną, hemibalizm i zespół parkinsonowski. Zazwyczaj omawiane zespoły występują w dwóch zróżnicowanych postaciach klinicznych: hiperkinetyczno – hipotonicznej (pląsawica) oraz hipokinetyczno – hipertonicznej (parkinsonizm). Typowe objawy zespołu piramidowego rzadko występują u młodszych dzieci, natomiast znacznie częściej ma miejsce obniżenie napięcia mięśniowego i opóźnienie rozwoju psychoruchowego. Bardziej widoczne objawy wskazujące na uszkodzenie jąder podkorowych pojawiają się w okresie poniemowlęcym, są to głównie zmiany o charakterze hiperkinetyczno – hipotonicznym (obniżenie napięcia miąśniowego,nadmiar ruchów).

J. Czochańska, Z. Łosiowski (1985) omawiając zespoły pozapiramidowe podają, że zapobieganie stanom hiperbilirubinemii spowodowało obniżenie częstości występowania tego zespołu, a główną przyczyną występujących przypadków jest niedotlenienie. Zdaniem autorów neurologiczna ocena dzieci jest trudna z powodu dużej zmienności obrazu, który jest uzależniony od stanu dziecka oraz ograniczenia kryteriów diagnostycznych. Rozwój umysłowy dzieci rzadko wykazuje upośledzenie, jednak wiele z nich cierpi na niedosłuch lub głuchotę ze względu na uszkodzenie nerwu słuchowego.

Mam nadzieje ze choc troszke pomoglam
      • Data dodania: 28.04.2011 00:54

Moja mama jest chora kazdy neurolog tylko zwieksza dawki a po wprowadzeniu madoparu jest fatalnie

Moj numer GG 5603888

moze ktos ma namairy na dobrego neurologa gdzies na slasku

Pozdrawiam

• Data dodania: 09.09.2010 22:48

Ponad 20 lat choruję na zespół pozapiramidowy. Początkowo choroba miała charakter postępujący.Jednak w wyniku stosowania niezliczonej ilości leków i ich dawkowania, mogę w miarę normalnie funkcjonować.Do ideału jest daleko.Przyjmuję leki dla chorych na parkinsona i pląsawicę. I inne też.Zaleta( w cudzysłowie) jest to, że nie ma żadnych objawów związanych z bólem. Są jedynie trudności w poruszaniu się. ....można z tym żyć i cieszyć się każdym kolejnym dniem. Wychowałam gromadkę dzieci (zdrowych), mam też wnuczęta (również zdrowe). Pozdrawiam wszystkie "piramidki", choć osobiście nie znam żadnej.

• Data dodania: 09.09.2010 21:38
      smile
      • Data dodania: 30.07.2010 20:57
      Gość 2010-07-30 20:50:55 moje gg 246867643

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?