Byłam dziś z dzieckiem na rezonansie magnetycznym. W opisie jest napisane m.in.:...
Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Temat: Przepuklina międzykręgowa L4 - L5 opis MRI Operować ? (1)
- http://www.forumneurologiczne.pl/forum/przepuklina-miedzykregowa-l4-l5-opis-mri-operowac/watek/562881/1.html#p562881http://www.forumneurologiczne.pl/forum/przepuklina-miedzykregowa-l4-l5-opis-mri-operowac/watek/562881/1.html Przepuklina międzykręgowa L4 - L5 opis MRI Operować ?
Witam,
we wrześniu 2010 roku niestety spotkała mnie niemiła sytuacja w życiu, która niestety ograniczyła mój sportowy tryb życia. Kupując nowe obuwię w sklepie źle się nachyliłem i coś mnie w krzyżu zabolało, z godziny na godzinę ból się nasilał, aż niestety ograniczył moje możliwości ruchowe tylko i wyłącznie do leżenia na łóżku. Po konsultacjach u neurologa zostałem skierowany do szpital gdzie zrobiono mi badanie rezonansem magnetycznym, którego opis przedstawiam poniżej.
Moja prośba polega na poradzie czy poddać się operacji czy też żyć z tym co posiadam... Będąc na konsultacjach neurochirurgicznych uzyskałem informację, że są dwie metody "pozbycia się" problemu przepukliny tylko, że żadne lekarz nie daje gwarancji powrotu do pełnej sprawności fizycznej. Pierwsza zaproponowana metoda to przez plecy wycięcie wystającej części przepukliny i zaszycie (słyszałem, że po 4 latach powraca problem). Druga metoda to przez brzuch polegający na usunięciu uszkodzonego dysku i wstawieniu sztucznego dysku miedzy kręgi. Koszt takiej operacji to ok. 30 tys złotych, ale jakoś żywotność takiego dysku też kiedyś się kończy a w Polsce takie operacje przeprowadzone były z tego co się orientuję od 2000 roku. Pomóżcie co robić?
Na chwilę obecną nie mam możliwości uprawiania jakiegokolwiek sportu czego bardzo mi brakuje (mimo diety brzuszek rośnie), ponieważ boję się że coś złego może mi się stać a nie chce narażać się na ponowne wizyty w szpitalu. Pozostaje jedynie basen aczkolwiek wielkim fanem pływania nie byłem i jakoś cięż ko mi się do tego sportu przestawić.
Proszę o jakąś interpretację moich wyników MRI oraz o opinie osób po operacjach
"BADANIA DODATKOWE:
OB:2 RR:140/90, Waga: 85kg,
Morfologia: Lk:6.9, Ht:44.3, Hb:14.5, Er:4.68, MCHC:32.8, Plt:124 .10^3/uL
Analiza moczu: C.wł.1.030, pH.6.0, B(-), C(-), Acet.(-), Urob. win, N.wiel.poj.w, L.poj. wpw Elektrolity: Na:140mmo1/1 K:4.5mmo1/1
Poziomy: mocznika:10.3mmol/L, kreatyniny:105umol/L, glukozy:4.2mmol/L, AST:20U/L, ALT:19U/L EKG18.09.2010) Rytm zatokowy, miarowy, oś elektryczna serca nieodchylona, pośrednie położenie serca. RTG klp17.09.2010)Narządy ldp rtg bez zmian.
RTG kręgosłupa L-S(Amb.13.09.10)- Prawoboczne skrzywienie kręgosłupa lędźwiowego. Wysokość trzonów kręgowych i przestrzeni międzytrzonowych w granicach normy.
Badanie MR1 L-S: (17.09.10)Badanie wykonano w płaszczyznach osiowych i strzałkowych w sekw. SE, TSE, w obrazach T1 i T2 zależnych oraz STIR. Spłycenie fizjologicznej lordozy lędźwiowej .Niewielkiego stopnia przewężenie tarcz m-kręgowych na poziomach L4fL5 i L5/S1 kręgosłupa z częściowym obniżeniem ich sygnału na tle zmian degeneracyjnych w postaci zmniejszenia ich hydratacji. Na poziomie L4/L5 centralno-tylna podwięzadłowa przepuklina tarczy międzykręgowej ( wymiarze A-P 9mm ) z predylekcją do strony lewej zstępująca do 1/3 wysokości trzonu L5, powodująca znacznego stopnia uciśnięcie worka oponowego oraz przemieszczająca dogrzbietowo korzenie ogona końskiego po stronie lewej .Przestrzeń m-kręgowa L5/S1 z objawami koncentrycznej i tylno-centralnej przepukliny dyskowej, z cechami zaznaczonej redukcji rezerwy płynowej i bez ewidentnych objawów uciskowych na struktury nerwowe.
Stożek rdzenia prawidłowy.
ZASTOSOWANE LECZENIE:
Ketonal, Tramal, Pyralgin+Relanium, Polprazol, Tolperis, Fizykoterapia (jonoforeza z Diclakiem + magnetronik + ćwiczenia usprawniające).
EPIKRYZA:
Pacjent L 27 został przyjęty do szpitala z powodu silnych utrzymujących się od 12.09.2010 dolegliwości bólowych kręgosłupa L-S utrudniających poruszanie się. Dolegliwości te wystąpiły nagle przy pochyleniu się. Leczony ambulatoryjnie bez poprawy. Badaniem neurologicznym przy przyjęciu stwierdzało się: ograniczoną bólowo ruchomość kręgosłupa, skoliozę prawostronną „wzmożone napięcie mm. przykręgosłupowych, obustronnie obecne objawy korzeniowe 45' Wykonano badania diagnostycznej .w. Na podstawie obserwacji stanu klinicznego i wyników badań dodatkowych ustalono rozpoznanie"
pozdrawiam
Woytek - Gość
- Rezonans magnetyczny
- Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu wyniku
Witam. Wizyta dopiero pod koniec maja a chciałabym wiedzieć choć troszkę czy...
- cyclist's palse - paraliż dłoni
Zacząłem uprawiać kolarstwo szosowe.Po ostatniej 100km przejażdżce po...
- Śpiączka po wypadku
Witam, prawie miesiac temu zdarzyl sie wypadek samochodowy i osoba poszkodowana od tego czasu...
- Tematy:
- padaczka
- choroba parkonsona
- neurologia
- drgawki